eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A világ új hét csodája - képgaléria

Szervezői minden idők legnagyobb globális szavazásának tartják azt a voksolást, mely a világ hét új csodáját hivatott kiválasztani. Eddig már több millióan adták le szavazatukat, a mezőny pedig 21 helyszínesre szűkült.

2001-ben a svájci Bernard Weber fejéből pattant ki a nagy ötlet: mi lenne, ha az ókor hét csodájának mintájára megszavaztatnák a modern világ hét csodálatos létesítményét? A kampány kezdeti lépéseit Bernard Weber saját zsebből finanszírozta, néhány elkötelezett támogató segítségével.

A kezdeményezés célja az emberiség örökségének védelme, és a bevételeket állagmegőrzés és restauráció céljaira fordítják majd a szervezők, akik egyik fő céljuknak az Afganisztánban lerombolt hatalmas Buddha-szobor helyrehozását nevezték meg.

A szavazás egyébként végső stádiumába érkezett. Még 2005 végén az UNESCO volt vezetője, Dr. Federico Mayor vezett kuratórium 21-ra szűkítette az eredetileg 77 fős listát. Szavazni egészen júniusig lehet, a végső győzteseket 2007.07.07-én jelentik be.

{{keretes_cim}}

Akropolisz, Athén, Görögország
Alhambra, Granada, Spanyolország
Angkor, Kambodzsa
Chichén Itzá piramis, Mexikó
Megváltó Krisztus, Rio de Janeiro, Brazília
Colosseum, Róma, Olaszország
Húsvét-szigeteki szobrok, Chile
Eiffel-torony, Párizs, Franciaország
Nagy Fal, Kína
Hagia Sophia, Isztanbul, Törökország
Kiyomizu templom, Kyoto, Japán
Machu Picchu, Peru
Neuschwanstein kastély, Schwangau, Németország
Petra, Jordánia
Gizai piramisok, Egyiptom
Szabadság-szobor, New York, Egyesült Államok
Stonehenge, Egyesült Királyság
Operaház, Sydney, Ausztrália
Taj Mahal, Agra, India
Timbuktu, Mali
Vörös tér, Moszkva, Oroszország

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×