eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Németországban sem jobb...

Berlin központjában óriási tábla mutatja, hogy Németország eladósodása már jóval túllépte a másfél billió eurót, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy még az éppen megszületett csecsemő is 18 ezer 300 euró adóssággal indul a világba. Ez az adósságtömeg súlyos árnyékot vet a kedden kezdődött költségvetési vitára is.

A kormány két koalíciós partnere is elismerte, hogy a törvényhozás elé terjesztett idei végleges költségvetési tervezet távolról sem optimális. Mégis Steinbrück pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Németország lassan talpra áll és ha idén nem is,de jövőre már megfelel az európai stabilitási szerződés követelményeinek - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Idén azonban még az alkotmány előírásainak sem tesz eleget a költségvetés, mert a kölcsönök összege másfélszer haladja meg az állami beruházások volumenét, holott az alkotmány egyensúlyt írna elő. Ezért a nagykoalíciós kormánynak most bizonyítania kell, hogy rendkívüli gazdasági helyzet állt elő.

A kiadások terén a legnagyobb tételt a szociális ráfordítások jelentik, ugyanis Németországban az állam részéről kiadott minden euróból azonnal 70 centet a szociális tételek emésztenek fel, a fennmaradó 30 cent tetemes hányadát pedig az óriási államadósság törlesztésére kell fordítani, így nem meglepő, hogy Angela Merkel kormányának görcsösen kell ragaszkodnia a szigorú takarékossághoz.

A súlyos helyzet ellenére a hét végéig tartó költségvetési vita mai fordulóját három órakor mindenképpen lezárják, mert a képviselők is követni akarják a német-ecuadori labdarugó mérkőzést, amelyre a berlini Olimpiai Stadionban kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×