eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Máris befutott az MNB soron kívüli döntése az alapkamatról

Hagyományosan a hónap végén dönt a jegybank az alapkamatról, de most nem akartak még két hetet várni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, amely így, ahogyan azt a korábbi bejelentésből már tudni lehetett, az egyhetes jegybanki betét kamatának szintjére emelkedett.

A kamatfolyosó két szélét is 200 bázisponttal emelte a testület, ezzel megteremtette magának a mozgásteret a következő hetek szigorításához.

Az egyhetes betéti kamat múlt heti jelentős emelésével elsősorban a gyenge forintra reagált az MNB, Virág Barnabás alelnök hangsúlyozta is, hogy az árfolyam kockázatot jelent az amúgy is magas infláció szempontjából. Mint a Portfolio ezzel kapcsolatban emlékeztet, júniusban az infláció 11,7 százalékra emelkedett, a 13,8 százalékos maginfláció pedig egész Európában az egyik legmagasabb. Beke Károly, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a magyar fizetőeszközt az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a magyar gazdaság külső pénzügyi egyensúlyának (külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg) jelentős romlása tartja nyomás alatt hetek óta.

Délután fél háromkor Virág Barnabás, az MNB alelnöke ismerteti a döntés hátteréül szolgáló inflációs és gazdasági várakozásokat, valamint a jegybank további fókuszait – erről is beszámolunk majd.

Előzmények, elemzői várakozások

Az MNB a múlt csütörtökön 200 bázisponttal magasabban, 9,75 százalékon hirdette meg az egyhetes betétet, mert előző nap újabb rekordmélységekbe gyengült a forint, annak ellenére hogy előző heti kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékosra emelte a jegybanki alapkamatot. Az MNB már múlt csütörtökön bejelentette azt is, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács július 12-i ülésén napirendre kerül, így a 200 bázispontos emelés nem volt meglepő.

Elemzők ugyanakkor nagyobb, 300 bázispontos emelésre számítottak a kamatfolyosó két szélénél. A keddi döntést követően az overnight betét kamata 9,25 százalékra emelkedik, az egyhetes fedezett hitelé pedig 12,25 százalék lesz.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×