eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Történelmi mélyponton a forint a dollárhoz képest

Sokat gyengült néhány óra alatt a magyar fizetőeszköz.

Gyengüléssel kezdte a keddet a forint: a hétfő esti 407-es euróárfolyam után fokozatos eséssel 10 óra után már 413,4-nál járt a jegyzés.

A dollár szemben új történelmi mélypontra süllyed a forint, 413-nál állt az árfolyam – írja a Portfolio. A kedd reggeli induló érték még 405 forint volt.

A dollár erősödik az euróhoz képest is, a két árfolyam már szinte találkozott. Paritásra legutóbb 2002-ben volt példa. A témáról itt írtunk bővebben.

11 óra után arról írt a Portfolio, hogy nem tud szépíteni a forint,

  • a 414,5-ös euróárfolyam már 1,8 százalékkal magasabb, mint hétfő este.
  • A dollár is 414,2 forintba kerül, továbbra is a paritás határán táncol az euró-dollár.

Dél körül korrigált a forint, de a 412 körüli árfolyam még mindig 1,2 százalékkal magasabb a hétfő estinél.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke online háttérbeszélgetés tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről kedden 14.30-tól. Az eseményt az MNB hivatalos Youtube-csatornáján élőben közvetítik.

Reagált a forint az MNB 200 bázispontos kamatdöntésére, 13 óra után 410 forint körül adják az eurót.

Kedd délután a jegybanki háttérbeszélgetésen Virág Barnabás egyértelműen jelezte, hogy határozott fellépésre készülnek az árstabilitás elérése érdekében. Az üzenetekre a forint 408,3-ig kapaszkodott vissza, így már "csak" 0,3 százalékos gyengülésben van kedden – írja a Portfolio. A lap arra figyelemzet, hogy a forint fordulata nem csak az MNB kamatemelésével, hanem a dollár fordulatával is egybeesett, elképzelhető, hogy ez erősebben nyomott a latban, mint a jegybank borítékolható lépése.

Délután 407-ig erősödött a forint az euróval szemben, ezzel ledolgozta a nap első felében látott közel 2 százalékos esését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×