eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Budapest Airport

A határzár hírére beindult a járattörlés Ferihegyen

A tavaszihoz hasonló forgalom-visszaesést várnak a Liszt Ferenc repülőtéren a szeptember 1-től bejelentett beutazási tilalom miatt.

A szeptember 1-jétől életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen befolyásolják az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között már egyszer megtörtént – mondta a Magyar Nemzetnek Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. Elmondása szerint a hírre azonnal elindult a járattörlés számos légitársaságnál a szeptemberi időpontokra, ezért

arra számítanak, hogy napi 3 ezerre esik az utasszám,

noha szeptemberben általában napi ötvenezernél is több utast indít és fogad a repülőtér.

Augusztusra egyébként napi 80 járatra sikerült feltornászni a forgalmat, ami négyszerese a tavaszi időszak átlagának. Ez heti ötszáz közvetlen járatot jelentett Budapestről indulva 98 úti célra. Júliusban az utasforgalom még több mint nyolcvan százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a BA adatai szerint 301 ezer utas fordult meg a reptéren. A CAPA légiközlekedési tudásközpont adatai szerint a budapesti repülőtéren az év első hét hónapjában 3,2 millió utas fordult meg, 64 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A határzár a reptér légiforgalmát kiszolgáló egyéb vállalkozásokat is hátrányosan érinti, átalakulhat a közelmúltban csődbe ment, állami tulajdonú Malév GH helyéért folytatott verseny is, amelyet a görög Goldair-csoport igyekezett eddig megnyerni. Utóbbi a BHS Handling Kft. felvásárlásával terjeszkedik a régiónkban. A BHS Handling Kft. januárban szerezte meg a repülőgépek és a légi utasok teljes körű kiszolgálásához szükséges hatósági engedélyeket, és a nyilvános adatbázisok szerint július 20-án Goldair BHS Kft.-re változtatta a nevét. A ferihegyi földi kiszolgálást jelenleg a brit Menzies és a török Celebi uralja. A harmadik versenytárs a hazai nagyvállalatok tulajdonában lévő Airport Service Budapest.

Miután a légi forgalom jelentősen, a HungaroControl adatai szerint 90-95 százalékkal esett vissza tavasszal, a légiirányítók is támogatásért lobbiznak.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója a közelmúltban azt nyilatkozta, a navigátorok azt szeretnék, ha garantálnák számukra azt a stabil jogszabályi környezetet, amelynek köszönhetően a költségeik megtérülhetnek. A korlátozások miatt ugyanis jelentősen csökkentek a többnyire állami kézben lévő szolgáltatók bevételei, mivel azok az útvonal- és terminálnavigációs díjakból származnak. Az újabb határzár hasonló bevételkiesést okozhat szeptemberben is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×