eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőmaszkot viselő nő halad el az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Belgiumban április 19-től kijárási korlátozásokat vezetnek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Még jövőre sem dolgozzuk le az idei visszaesést az Európai Bizottság szerint

A tavaszi előrejelzéséhez képest rontott a 2020-as növekedési kilátásokon az Európai Bizottság. A korábban vártnál nagyobb lehet a koronavírus-járvány okozta recesszió az Európai Unióban és az euróövezetben. Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak elmondta, hogy a fejlett országok vélhetően 2021-ben sem fogják tudni ledolgozni a visszaesést.

Az Európai Bizottság tavaszi, az eurózónára 7,7 százalékos GDP-visszaeséssel számoló prognózisához képest egy százalékponttal rosszabb, 8,7 százalékos várakozást mutat a friss előrejelzés, az unió egészére pedig 8,3 százalékos zsugorodást várnak, szemben a tavaszi 7,4 százalékkal - mondta az InforRádiónak Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője. A rontás hátterében - hasonlóan az IMF ugyancsak rosszabb kilátásokkal számoló előrejelzéséhez - az áll, hogy a válság mélyebb hatásokat generált a reálgazdaságban, és lassabbnak tűnik a kilábalás, amint azt az elemző szerint a friss, ám a várakozásoktól elmaradó német ipari termelői adatok is mutatják. A járványhelyzet sem enyhült - annak ellenére sem, hogy Európában most már kedvezőnek nevezhető, a világ többi részén azonban egyre gyorsul a terjedése. Az európai gazdaságban megtermelt termékek külső kereslete pedig rendkívüli mértékben csökkent emiatt.

Az Európai Bizottság friss prognózisában elsősorban a déli tagállamok számára jelez a korábbinál nagyobb mértékű visszaesést,

részben a járvány korábban jelentkező súlyos szakasza, részben pedig az eleve sérülékenyebb gazdaságaik miatt. "Az IMF-prognózisnál optimistább bizottsági előrejelzés Olaszországban 11,3 százalékos GDP visszaeséssel számol" - említett egy példát az elemző. Franciaország esetében kicsit meglepő az adat, mert bár az olasznál kevésbé sérülékenyebb helyzetben érte a válság, 10,5 százalékos zsugorodást jósolnak az EB közgazdászai. Horvátország gazdasága 11 százalékkal eshet vissza, vélhetően azért, mert az EU-ban itt a legnagyobb a turizmus hozzájárulása az ország GDP-jéhez. Az elemző szerint szintén nagyon magasnak tekinthető az Írországnak jelzett 8,5 százalékos, illetve a Szlovákiában várt - meglepetésnek számító - 9 százalékos visszaesés is. Utóbbi főleg azért feltűnő, mert a régió többi, fejlődő országához képest is magasabb.

"Magyarországra 7 százalékos visszaesést várnak, ez pesszimistább a régió más országaihoz, például a román 6 százalékhoz képest"

- mondta Zsoldos Ákos. Megemlítette azt is, hogy Lengyelországban ennél jóval kedvezőbb, 4,5 százalékos szintet várnak, amit jövőre nagyrészt le is dolgozhat az ország. Magyarország a bizottság nyári gazdasági prognózisa szerint a régió középmezőnyében van. "Ugyanakkor Magyarországon több szereplő is kevésbé kedvezőtlen adatot vár: a kormány 3 százalék körüli visszaeséssel számolt korábban, a Magyar Nemzeti Bank pedig stagnálás körüli adatot, minimális növekedéssel"- emlékeztetett az elemző. Hozzátette:

látható, hogy az IMF és az Európai Bizottság is teljesen mást vár ahhoz képest, amivel Magyarországon számolnak.

Jövőre ugyan már felpattanást vár a gazdasági növekedésben az Európai Bizottság, azonban a bővülés a prognózis szerint sehol sem éri el a 2019-es szintet. "Magyarországon e szerint 4,9 százalékos lehet a növekedés: ez ugyan nagyon magasnak tűnik, de csak az alacsony bázis miatt, ahonnan könnyebb nagyobbat emelkedni" - tette hozzá az elemző. A prognózis szerint a teljes kibocsátás még 2021-ben sem fogja eléri a 2019-es szintet. Kiemelte azt is, hogy bár még sok a bizonytalansági tényező a gazdasági folyamatok alakulása kapcsán, de az IMF és a EB prognózisa után már szinte valamennyi gazdasági elemzőintézet, banki elemző egyetért abban, hogy 2021-ben nem fogják ledolgozni az idei visszaesést a fejlett országokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×