eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magas István: most bármekkora ipari növekedésnek örülni kell

Az elemzők által vártnál kevésbé, 7,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest az ipar teljesítménye Németországban májusban. Éves összevetésben azonban 19,3 százalékos a visszaesés, míg a német iparhoz kötött Magyarországon 30,7. Kérdés, hogyan hat mindez a némethez kötött magyar gazdaságra. Magas István, a Corvinus Egyetem professzora az InfoRádióban azt mondta, hogy a mostani mélypont súlyosabb, mint a 2008-2009-es válság idején.

Az előrejelzések iránya jó volt, csak a mértéke nem, de most precíz mértéket amúgy sem lehet előre jelezni, hiszen ilyen helyzetben még nem voltunk. Az a legfontosabb, hogy növekszik az ipari termelés Németországban, Európában és Magyarországon is - hangsúlyozta Magas István, a Corvinus Egyetem professzora az InfoRádióban az előrejelzésekhez képest csaknem feleakkora, mégis áprilishoz képest 7,8 százalékos növekedést jelző májusi német ipari termelési adat kapcsán.

Az elemzőknek a várakozások adatainak meghatározásakor most ki kellene találniuk, hogy az átlagember, az átlagvállalkozó, az átlagos ipari vezető mit gondol, erre azonban most nem képesek. Mindössze annyit tehetnek a közgazdászok, hogy rögzítik, egy éves összevetésben közel harmadával visszaesett minden mutató.

"Súlyosabb a mélypont, mint a 2008-2009-es világgazdasági válságnál"

- összegezte a helyzetet Magas István. Szerinte ha meglesz a vakcina, egészen biztosan jelentősebb növekedésre kapcsol a gazdaság is.

A professzor úgy véli, a magyar és a német gazdaság összefonódása miatt erősen függ a magyar növekedés a német konjunktúrától. "Sajnos sem a járműipar, sem az elektronikai, sem a vegyipar, de még a dohánytermelés sem tudott felfutni, de ez most majdhogynem természetes.

A kilábalás kapcsán nem is lehet nagy eltérésre számítani a magyar folyamatok és a német konjunkturális változások között"

- mondta Magas István annak kapcsán, hogy a friss magyar ipari termelési adatok 30,7 százalékos visszaesést mutattak éves összevetésben májusban a KSH jelentése szerint. Magas István a legfontosabbnak azt tartja, hogy a német gazdaságban tartóssá váljon a növekedés, és visszatérjen a bizalom minden ágazatban, mert egymást húzzák a vállalkozások. "Most annak kell örülni, hogy egyértelműen pozitív folyamatokra utalnak az adatok, de ennek a tartósságát még nem tudjuk megítélni" - hangsúlyozta a magyar kilátások kapcsán Magas István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×