INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

koronavírus

német gazdaság

ipari termelés

magyarország

ipar

növekedés

válság

visszaesés

Dolgozó a Thyssenkrupp német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárában az avatás napján, 2018. március 2-án.

Magas István: most bármekkora ipari növekedésnek örülni kell

Újabb cikkünk a témában:

Az elemzők által vártnál kevésbé, 7,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest az ipar teljesítménye Németországban májusban. Éves összevetésben azonban 19,3 százalékos a visszaesés, míg a német iparhoz kötött Magyarországon 30,7. Kérdés, hogyan hat mindez a némethez kötött magyar gazdaságra. Magas István, a Corvinus Egyetem professzora az InfoRádióban azt mondta, hogy a mostani mélypont súlyosabb, mint a 2008-2009-es válság idején.

Az előrejelzések iránya jó volt, csak a mértéke nem, de most precíz mértéket amúgy sem lehet előre jelezni, hiszen ilyen helyzetben még nem voltunk. Az a legfontosabb, hogy növekszik az ipari termelés Németországban, Európában és Magyarországon is - hangsúlyozta Magas István, a Corvinus Egyetem professzora az InfoRádióban az előrejelzésekhez képest csaknem feleakkora, mégis áprilishoz képest 7,8 százalékos növekedést jelző májusi német ipari termelési adat kapcsán.

Az elemzőknek a várakozások adatainak meghatározásakor most ki kellene találniuk, hogy az átlagember, az átlagvállalkozó, az átlagos ipari vezető mit gondol, erre azonban most nem képesek. Mindössze annyit tehetnek a közgazdászok, hogy rögzítik, egy éves összevetésben közel harmadával visszaesett minden mutató.

"Súlyosabb a mélypont, mint a 2008-2009-es világgazdasági válságnál"

- összegezte a helyzetet Magas István. Szerinte ha meglesz a vakcina, egészen biztosan jelentősebb növekedésre kapcsol a gazdaság is.

A professzor úgy véli, a magyar és a német gazdaság összefonódása miatt erősen függ a magyar növekedés a német konjunktúrától. "Sajnos sem a járműipar, sem az elektronikai, sem a vegyipar, de még a dohánytermelés sem tudott felfutni, de ez most majdhogynem természetes.

A kilábalás kapcsán nem is lehet nagy eltérésre számítani a magyar folyamatok és a német konjunkturális változások között"

- mondta Magas István annak kapcsán, hogy a friss magyar ipari termelési adatok 30,7 százalékos visszaesést mutattak éves összevetésben májusban a KSH jelentése szerint. Magas István a legfontosabbnak azt tartja, hogy a német gazdaságban tartóssá váljon a növekedés, és visszatérjen a bizalom minden ágazatban, mert egymást húzzák a vállalkozások. "Most annak kell örülni, hogy egyértelműen pozitív folyamatokra utalnak az adatok, de ennek a tartósságát még nem tudjuk megítélni" - hangsúlyozta a magyar kilátások kapcsán Magas István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Ez várható a német és magyar ipari adatok alapján
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018