eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus – részletfizetést és halasztást is kérhetnek a cégek

Adófizetési kedvezményt vagy részletfizetést kérhetnek azok a cégek, amelyek a koronavírus-járvány hatása miatt bevétel kiesést könyvelnek el - mondta az InfoRádiónak az RSM adóüzletág-vezetője. Fajcsák Gábor kiemelte, hogy a magyar adótörvények lehetőséget adnak erre. Március 16-a az iparűzési adóelőleg befizetésének határideje, május pedig a társasági adó bevallás időszaka.

A cégek számára rendelkezésre áll az adóelőlegmérséklési kérelmek beterjesztése, de adott esetben részletfizetést is kérhetnek a már aktuális adófizetési kötelezettségeikre, illetőleg legrosszabb esetben adóhalasztást is választhatnak – hívta föl a figyelmet Fajcsák Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy ez többek között az iparűzési- és társasági adóra is vonatkozik, hiszen egy általános lehetőségről van szó.

Tehát, amennyiben a társaság úgy látja, hogy a várható adókötelezettségei amire tekintettel adóelőleget fizet, jelentősen alacsonyabbak lesznek, mint amennyit az adóelőleg fizetés alapján kalkulálni lehetne, akkor

lehetősége van arra, hogy kérelmet terjesszen elő, hogy ezt az adóelőlegfizetési kötelezettségét csökkentsék.

A koronavírus-helyzeten túl drasztikus olajáresés is tapasztalható a piacon, ami miatt az érintett cégek komoly cash-flow problémába kerülhettek, esetükben az úgynevezett Robin Hood-adó, vagyis az energiaellátók jövedelemadója is csökkenthető, tette hozzá a szakember.

A kérelmet, ami alapján mérsékelhető a befizetendő adó, ahhoz az adóhatósághoz lehet benyújtani, ami azt az adónemet kezeli. Így a helyi adó tekintetében a helyi önkormányzati adóhatósághoz, míg a társasági adó esetében például az állami adóhatóság felé kell benyújtani.

Az RSM adóüzletág-vezetője felhívta a figyelmet, hogy

alapvetően minden adót be kell fizetni annak az időpontjában,

de egyfelől részletfizetést lehet kérni; sok esetben a részletfizetési kérelmet már csak a határidő lejártát követően lehet előterjeszteni, és érdemes érdeklődni a megfelelő adóhatóságnál a benyújtás módjáról. Ezen túlmenően kérhető az adóhalasztás is, ami a gyakorlatban egy hosszútávú, jellemzően tizenkét havi részletfizetést jelent.

Fajcsák Gábort szerint a kérelmek indoklásban egyértelműen célszerű jelezni, hogy a vállalkozásnál a koronavírus-járvány hatására, vagy az azzal kapcsolatban hozott intézkedések miatt nem tudja teljesíteni az adófizetési kötelezettségeit. De

nemcsak a koronavírus-járványra kell hivatkozni,

hanem megfelelő számokkal, számításokkal, üzleti tervekkel alátámasztani a várható adókötelezettség-csökkenést. Jó, ha a vállalkozás be tudja mutatni, hogy a koronavírus, vagy bármi egyéb gazdasági helyzet az adócsökkentését okozta – fogalmazott a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×