INFORÁDIÓ 
2020. január 22. szerda
Artúr, Vince

bét

tőzsde

versenyképességi program

mnb

értékpapír

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Felturbózza a magyar tőzsdét a BÉT

Infostart

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek, az új leányvállalattal segítik a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit.

Már az MNB idei, a kormánynak benyújtott Versenyképességi Programjában is fontos szerepet kapott a hazai tőkepiac kiszélesítése, és ennek részeként több sikeres magyar céget látnának a tőzsdén, fejleszteni szeretnék a BÉT-et. Erre azért lenne szükség a jegybank szerint, mert a magyar pénzügyi rendszer diverzifikációja alacsony szintű, a finanszírozás szinte kizárólag banki csatornán keresztül zajlik.

Erre a problémára érkezhet most egy megoldás, ugyanis

értékpapírosítási tanácsadó leányvállalat létrehozásáról döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde augusztus 14-én összehívott rendkívüli közgyűlésén.

A tanácsadó cég a vállalati hitelkövetelések értékpapírosítását támogatná és ezáltal a hazai értékpapírosítási piac kialakulását segítené elő. A közgyűlési előterjesztés elfogadását követően

az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt. 50 millió forint jegyzett tőkével, emellett 750 millió forint tőketartalékkal, összesen 800 millió forint induló tőkével jön létre

- számolt be a hírről a Portfolio.

A bankok által kihelyezett vállalati hitelek "összecsomagolása" majd intézményi befektetők számára, kötvény formában történő értékesítése lehetővé teszi a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit. A megalapításra kerülő BÉT leányvállalat ezt a folyamatot hivatott támogatni, illetve elősegíteni.

Az MNB tőzsdefejlesztő javaslatai a Versenyképességi Programból egyébként nagy vonalakban a következők voltak:

  • az állami vállalatok bevezetése a tőzsdére kisbefektetői részvényprogrammal;
  • a bankok tőzsdei bevezetésének ösztönzése;
  • a modern vállalati kötvénypiac kiépítése;
  • az állami szerepvállalás a hazai részvénypiac fejlesztésében.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018