eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Gazdasági folyamatok ütközőzónájába kerültek az Audi-dolgozók

A térség egyik legalacsonyabb volkswagenes bérén emelnének a sztrájkolók, miközben az anyacég a közelmúltban költségcsökkentéssel együtt járó új terveket jelentett be. Emellett még számos hazai folyamat is bonyolítja a helyzetet, amiről Madár István, a Portfolio elemzője beszélt az InfoRádióban.

Hatodik napja tart a sztrájk az Audi győri gyárában, mert nincs megállapodás az idei bérekről.

Egy-egy cég termelékenysége, hatékonysága, az a bér, amit ki tud fizetni, jelentősen eltérhet a nemzetgazdasági átlagtól, és az Audi esetében ez bizonyára így van. A cég német technológiával dolgozik, saját beszállítói körrel rendelkezik, a magyar átlagos vállalatnál hatékonyabb, így a bérek is magasabbak. Hogy ilyen esetben hogyan jön létre a bérmegállapodás, az a pillanatnyi erőviszonyok kérdése – mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője. Madár István kiemelte:

az elmúlt egy-két évben fordulat történt, megváltozott a munkavállalók alkupozíciója.

Ennek több oka van:

  • egyrészt munkaerőhiányos a környezet, elfogytak a szakképzett munkások itthon,
  • másrészt a magyar gazdaságban ilyen mélyen beágyazott cég esetében, mint az Audi, amelyet a beszállítói köre és kutatásfejlesztési kapacitásai is ide kötnek, lehet abban bízni, hogy nem pakol össze és költözik el az olcsóbb költségek miatt más országba – fejtette ki.

Madár István szerint a bértömeg-növekedés a győri gyár 3,5 napos árbevételének felel meg, vagyis lehet azt mondani, hogy nem rázná meg az Audit, de a központi elveket és irányokat a helyi szinteken érvényesíteni kell. A vállalatnál a költségszint lefaragása a cél, költségcsökkentésben és elbocsátásokban gondolkodnak, így nehezen fér bele ebbe a képbe, amikor az egyik gyárban a 10 százalékos országos átlaghoz képest kétszeres bérnövekedést követelnek a dolgozók – tette hozzá.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy az állam a minimálbérrel kapcsolatos vitákban is passzív volt, a háttérbe vonult. Ennek oka, hogy ellentmondásos szempontokat kell mérlegelni:

  • a gyors bérnövekedés szavazatokat hoz és a gazdaságot pörgeti a fogyasztáson keresztül,
  • a bérköltség emelkedése viszont azt a veszély hordozza magában, hogy versenyképtelenné válnak bizonyos cégek vagy ágazatok.

A kormányzat nem látja, hogy melyik veszély nagyobb, nem akar beavatkozni – emelte ki.

Madár István szerint vannak arra utaló jelek, hogy a kormányzat aggódva nézi a túlzott bérnövekedést. A vélekedés szerint ez eddig még fenntartható módon történt, de a hasonlóan gyors tempójú növekedés a magyar gazdaság egyensúlyi és versenyképességi pozícióinak aláásását jelentené, ezért vissza kellene térni a termeléshez kötődő bérnövekedéshez nemzetgazdasági szinten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×