Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyi az OTP bankcsoport nyeresége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az OTP bankcsoport 42,183 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, ami 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi és 19 százalékkal a második negyedévi eredménytől, így az első kilenchavi eredmény 9 százalékkal, 135,269 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság csütörtöki gyorsjelentésében a BÉT honlapján.

A bankcsoport korrekció nélküli konszolidált adózás utáni eredménye 10,888 milliárd forint lett, ami 73 százalékkal marad el az előző negyedévi, és 74 százalékkal a 12 hónappal korábbi nyereségtől, miként jóval alacsonyabb az elemzői várakozásoknál is. A jelentős elmaradást az ukrán leánybank goodwill értékleírása okozta, a csoport IFRS szerinti adózott eredményét mintegy 30,8 milliárd forinttal mérsékelte ez a tétel. A 64 milliárd forintnyi goodwillből 37,2 milliárd forint a teljes leírás, ebből 6,4 milliárd forintot a tőkével szemben számoltak el.

A vezetőségi beszámoló kiemeli, hogy konszolidált szinten a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya ("DPD90+ ráta") 2008 óta első alkalommal csökkent, 20,8 százalékról 20,6 százalékra a harmadik negyedévben. A második negyedév kiugróan magas, 90 milliárd forintos problémás hitelállomány-növekménye után a harmadikban az elmúlt 3 év legalacsonyabb állománynövekedése következett be (34 milliárd forint árfolyamszűrten, illetve leírások és eladások hatásával korrigálva). A csoport valamennyi bankjánál számottevően mérséklődött a DPD90+ hitelek állománynövekedése, a leánybankok közül továbbra is az orosz portfólió romlott a legnagyobb mértékben (+23 milliárd forint).

Ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy negyedéves kockázati költség (66 milliárd forint) eredményeként a nem teljesítő hitelek céltartalék fedezettsége jelentősen, 2 százalékponttal javult a negyedévben, 2008 vége óta a legmagasabb szintre, 80,6 százalékra emelkedett.

A bankcsoport konszolidált hitelállománya árfolyamszűrten 1 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, azonos értéket mutatott az egy évvel korábbihoz mérten. A konszolidált jelzáloghitel portfólió tovább erodálódott (-2 százalék q/q), ugyanakkor a mikro- és kisvállalkozói állomány csoportszinten 1 százalékkal bővült, köszönhetően jegybanki hitelprogram által támogatott magyar portfólió 4 százalékos bővülésének. A konszolidált betétállomány éves szinten 5, negyedéves viszonylatban 1 százalékkal bővült.

A nettó hitel/(betét+lakossági kötvény) mutató 93 százalékos volt, nem változott az előző negyedévhez képest.

A csoport mérlegfőösszege 10 060 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, 2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az előző negyedévi értékkel megegyezően.

A beszámolóban a negyedéves zárást követő eseményekről szóló összesítésben közli az OTP, hogy az Országgyűlés által a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről elfogadott jogszabály kapcsán az OTP Core esetében 2014-ben 10 milliárd forint körüli nettó bevételkiesés várható. Közölték azt is, hogy az OTP Core bevételeit jövőre 2 milliárd forinttal csökkenti, hogy módosult a magyar Pénzforgalmi törvény (2009. évi LXXXV. törvény), így 2014. január elsejétől a belföldi kártyaelfogadás bankközi jutaléka (interchange fee) nem lehet magasabb betéti kártya esetében a fizetési tranzakció értékének 0,2, hitelkártya esetében pedig 0,3 százalékánál.

Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára a BÉT-en 5313 forint, a legalacsonyabb 3790 forint volt, szerdán 4333 forinton zárt, az ára több mint 2 százalékot esett.