Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NGM: lesznek még módosító javaslatok az adótörvényekhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő évi adótörvények november 18-ra tervezett végszavazása előtt további módosításokat nyújt be a szaktárca - mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügypolitikai helyettes államtitkára a lízingkonferencián tartott előadásában csütörtökön, Herceghalmon.

A vállalkozásokat az eredeti törvényjavaslat szerint jövő évtől megillető kedvezmények közül kiemelte a szabad vállalkozási zónákban foglalkoztatottak utáni további kedvezményt, a beruházási hitelekhez kapcsolódó társasági adókedvezményt, továbbá a kutatás-fejlesztési kedvezmény kiszélesítését.

Az egyszerűsítés jegyében született új szabályok közül pedig az éttermi számlák elszámolásának egyszerűsítését, valamint a gépjárművek egyszerűbb forgalomba helyezését említette a helyettes államtitkár. Az első azt jelenti, hogy az éttermi nyugta és a bankkártyás visszaigazolás elegendő a reprezentáció elszámolásához az áfás számla helyett. Az egyszerűsített üzembe helyezés pedig a közlekedési, valamint az adóhatóság elektronikus összekötésével valósulhat meg.

A gazdaság fehérítését szolgáló szabályok közül a gabonaszektorban bevezetett fordított adózást, az étel- és italautomaták ellenőrzését, valamint a feltételes adómegállapítást sorolta fel Pankucsi Zoltán. Az utóbbit adóhivatali konzultáció előzi meg - tette hozzá.

Kitért a külföldön lízingelt, de Magyarországon használt gépjárművek regisztrációs adójára is, amely miatt jelentést kell írni Brüsszelnek. A helyettes államtitkár bízik abban, hogy ha kötelezettségszegési eljárás lenne az ügyből, akkor az Európai Bíróság Magyarországnak adna igazat, a bíróság ugyanis nem támogatja az adóelkerülést.