A húsáruk drágulása várható, az árak emelése az érintett piaci szereplők szerint elkerülhetetlen, a megemelkedett költségeket a termelők és vállalkozások kénytelenek átvezetni a fogyasztói árakba.
Mind a baromfi, mind pedig a sertéshús esetében a magas takarmányárak miatt nőttek a termelők és a húst felvásárló vállalkozások költségei - mondta egybehangzóan a Hússzövetség és a Baromfi Terméktanács elnöke. A húsosokat képviselő Éder Tamás szerint nincs más megoldás, csak az áremelés.
Ez azonban nem könnyű, a fogyasztók nem tudnak, és nem is akarnak többet fizetni a húsért, az ágazati szereplők közül viszont egyre többen fogják vissza tevékenységüket, vagy fejezik be az állattenyésztést.
A baromfisokat képviselő Bárány László szerint oldaná a feszültséget, ha az alapvető élelmiszerek áfáját az uniós szintre csökkentenék.
Az ágazati adatok azt mutatják, hogy februárban és márciusban is csökkenni fog a levágható mennyiség, és a feldolgozók egy része is kénytelen lesz bezárni.
Ha a Balatonra készül nyaralni, van egy nagyon rossz hírünk