eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fitch: Kulcsfontosságú a hitelmegállapodás

A közép-kelet-európai országok idei költségvetési hitelfinanszírozási igényei "kezelhetők", és a gazdasági teljesítményhez mérve általában nem haladják meg a jobb állapotban lévő euróövezeti országokéit - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban összeállított térségi finanszírozási helyzetértékelésében, amely ugyanakkor "kulcsfontosságúnak" nevezi Magyarország finanszírozási hozzáférése szempontjából az IMF/EU-megállapodás megkötését.

A legnagyobb európai hitelminősítő befektetőknek összeállított részletes közép-kelet-európai áttekintésében közölte, hogy saját becslései szerint a vizsgált hét országnak - Magyarországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Horvátországnak, Romániának, Szlovákiának és Szlovéniának - az idén összesen 94,1 milliárd euró bruttó szuverén hitelfelvételre lesz szüksége a központi deficitek és a lejáró adósságok finanszírozásához.

A Fitch kimutatása szerint ez a finanszírozási igény az országcsoport összesített bruttó hazai termékének (GDP) hozzávetőleg a 10 százaléka, és ezen az átlagon belül nincsenek jelentősebb eltérések: egy-egy országra lebontva az idei bruttó finanszírozási igények az egyes térségi államok GDP-értékének 8-12 százaléka körül mozognak.

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzése szerint ez a ráta a hét közép-kelet-európai ország finanszírozási igényeit az euróövezet "egészséges magváéval" teszi összehasonlíthatóvá. A Fitch szerint az adósságválsággal küszködő európeriféria országai - Görögország, Portugália, Írország, Olaszország és Spanyolország - az idén GDP-értékük 15-35 százaléka közötti hitelfinanszírozásra szorulnak, ráadásul az első három ország esetében ezt külső pénzügyi segélycsomagok fedezik.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a vizsgált hét közép-kelet-európai gazdaság államháztartási egyenlege összességében az idén javulni fog. A Fitch azzal számol, hogy az országcsoport átlagos GDP-arányos államháztartási deficitje 2012-ben 3,5 százalékra csökken a tavalyi évre becsült 4,1 százalékról.

A Fitch Ratings szerint Lengyelország, Románia és Szlovákia GDP-arányos államháztartási egyenlege az idén 1,7-2 százalékpont közötti mértékben fog javulni.

A hitelminősítő szerint Magyarország egyenlege az idén ismét deficites lesz, de a tavalyi mérlegadatot "torzította a korábbi nyugdíjreformok visszafordítása, amelynek keretében a magánnyugdíj-vagyonokat visszahelyezték állami ellenőrzés alá".

A Fitch elemzése szerint Magyarország tartós piaci finanszírozási képessége jelentős mértékben függ a költségvetési konszolidációs program végrehajtásától, valamint "a gazdaságpolitikai hitelesség helyreállításától".

Magyarország "különösen törékeny helyzetben van", mivel még nem kezdődtek el a hivatalos tárgyalások az új elővigyázatossági IMF/EU-egyezményről, jóllehet a piacok a jelek szerint ezt a megállapodást már beárazták - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint az IMF/EU-megállapodás elérése, valamint "a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanságot eredményező további esetek elkerülése" kulcsfontosságú ahhoz, hogy Magyarország zökkenőmentes piaci refinanszírozást tudjon magának biztosítani 2012-ben és a későbbiekben.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti forgatókönyve alapján Magyarország, az IMF és az EU tárgyalásai az idei második negyedévben befejeződnek, és az új megállapodás "kritikus fontosságú" támogatást jelenthet, ha Magyarország hozzáférése a piaci finanszírozáshoz nehézzé válna.

A londoni City elemzői közösségében általánossá vált az a vélemény, hogy az idei második negyedévre várható az IMF/EU-megállapodás megszületése.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői legutóbbi értékelésükben úgy vélekedtek, hogy "piaci stressz hiányában a jelek szerint lanyhultak a gyors megállapodást célzó magyar erőfeszítések". A cég szerint "valószínűtlennek tűnik", hogy június előtt létrejön az új IMF/EU-egyezmény.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai e héten közölt előrejelzésükben szintén azt közölték, hogy az IMF/EU-program elfogadását az idei második negyedév végére várják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×