eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Fitchnél az Egyesült Államok adósbesorolása a legjobb kategóriában maradt

Stabil kilátással megerősítette az Egyesült Államok legjobb, "AAA" adósbesorolását a Fitch hitelminősítő.

A Fitch közleményében "rugalmas, gazdag és diverzifikált" gazdaságnak minősítette az amerikait, ugyanakkor megjegyzi, hogy a besorolás stabil kilátását megváltoztathatja, amennyiben a gazdasági kilábalás lassul, vagy a kongresszus szuperbizottsága nem tud forrásokat találni az 1200 milliárd dolláros költségcsökkentési tervhez. Az adósságplafont a hitelminősítő ugyanakkor kártékony mechanizmusnak minősíti a költségvetési fegyelem kikényszerítésére.

A Fitch megjegyzi azt is, hogy az "AAA" szuverén adósbesorolású országok közül - ebből a világon az Egyesült Államokkal együtt mindössze 19 van - Washington adósságszintje a legnagyobb.

A besorolás megerősítésének hírére a dollár napi csúcsára emelkedett a jennel szemben: egy dollárért 76,931 jent adtak a megelőző 76,89 után. Az azonnali szállítású arany ára csökkent: unciánként 1.764,20 dollárt ért a megelőző 1.771,60 dollár után.

Az Egyesült Államok tíz napja, augusztus elején vesztette el "AAA" adósbesorolást a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának adósosztályzatát, a növekvő költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. Az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, így a korábban a világ legbiztonságosabb befektetésének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké az S&P-nél.

Az S&P közleményében hangsúlyozta, az amerikai kormány és a törvényhozás által a minap elfogadott költségvetési konszolidáció későn jött, és elmarad attól a mértéktől, amelyre megítélésük szerint szükség lenne az amerikai adósság középtávú konszolidációjához.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's ugyan továbbra is a legjobb besorolást adja az Egyesült Államoknak, viszont ennek kilátása negatív.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×