eur:
389.41
usd:
363.36
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszaszerezte a Szurguttól a Mol-pakettet Magyarország

Magyarország visszaszerezte a Mol részvényeinek 21,2 százalékát a Szurgutnyeftyegaztól - jelentette be Orbán Viktor kormányfő. Több volt, mint vásárlás. Nehéz küzdelem volt, egy évig tartó tárgyalás eredménye ez - mondta a rendkívüli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök a Parlamentben. Hozzátette: ezzel sikerült biztonságba helyezni a Mol-t.

Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor, aki közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. "Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a 21. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat" - mondta.

Kiemelte: a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. "Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is. Gratulálok Önöknek a remek hírhez" - zárta sajtónyilatkozatát Orbán Viktor.

A Szurgutnyeftegaz sajtóosztályán kedden nem kommentálták Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, amely szerint Magyarország visszaszerezte a leggazdagabbnak tartott orosz kőolaj- és földgáz-ipari társaság Molban korábban szerzett 21,2 százalékos tulajdonrészét. Az MTI kérdésére azt válaszolták, hogy egyelőre nem fűznek a bejelentéshez megjegyzést. (MTI)

A részvénycsomag a jelenlegi piaci áron 517 milliárd forintot ér, melynek Mol általi megvásárlása jelentősen emelné a Mol eladósodottsági mutatóit.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az elmúlt egy évben többször is járt Moszkvában. Legutóbb két hónapja, az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülésén. A tárcavezető akkor azt mondta, a találkozón szó volt a Molban való orosz részesedésről is, de kijelentette, hogy a két vállalatnak kell megegyeznie.

A minszter négy órakor tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

A Mol-Szurgut sztori

Az OMV a 2000-es évek elején kezdett Mol részvényeket vásárolni, melyet követően hosszú éveken keresztül 10 százalékos részesedéssel bírt a hazai vállalatban. Az újabb jelentősebb ugrásra 2007-ben került sor, ekkorra a Megdet Rahimkulovtól vásárolt jelentős Mol pakettnek köszönhetően már 21,2 százalékos részesedéssel bírt az OMV a Mol-ban - írja a Portfolio.hu az ügy hátteréről szóló cikkében.

A hazai társaság vezetése nem nézte jó szemmel az osztrák szektortárs próbálkozását, így sajátrészvény vásárlásokba kezdett, majd azok baráti kezekhez történő kihelyezésével pár hónap alatt már a részvénymennyiség 50 százalékát ellenőrzése alatt tarthatta a menedzsment. A felvásárlási csata közepette a részvények árfolyama a 30 ezer forint feletti történelmi magasságba száguldott 2007 szeptemberére, azonban a heves magyar ellenállást látva az osztrákok "megfutamodtak".

Az OMV 2009-ben 1,4 milliárd euró értékben adott túl a 21,2 százalékos Mol paketten, a vevő a negyedik legnagyobb olajvállalatnak számító Szurgutnyeftegaz volt. A társaság az ellenségesnek ítélt felvásárlás elleni védekezés jegyében újabb lépéseket tett, az alapszabályt több ponton is módosították.

A részvénypakett oroszoknak történő eladását sajtóértesülések szerint a Mol menedzsment a legrosszabb forgatókönyvnek tartotta. Bár tulajdonosi fronton a Szurgut sem tehetett sokat a Mol menedzsment ellen, az oroszoktól mégis sokan tartottak a klasszikusan erős érdekérvényesítő képességük miatt. Az utóbbi években a patthelyzetből nem sikerült kilendülni, a Szurgut a részvények megszerzése óta nem vehet részt a Mol közgyűlésein, nem élhet részvényesi jogaival.

Perek


A Mol Nyrt. áprilisban nyert pert első fokon a Szurgutnyeftyegaz ellen. A pert az orosz cég azért indította a Fővárosi Bíróságon, hogy helyezzék hatályon kívül a magyar olajipari cég tavaly áprilisban kelt igazgatósági határozatát, amelyben megtagadták az orosz cég bejegyzését a Mol részvénykönyvébe.

Két évvel korábban, 2009-ben már indított ugyanilyen ügyben pert a Szurgut, de 2010 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak az orosz cég keresetét elutasító ítéletét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×