Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom: a kormány nem engedné be az országba a génmódosított burgonyát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány a luxemburgi bírósághoz fordul és megtámadja a génmódosított burgonya termesztéséről és felhasználásáról szóló uniós döntést - mondta Sólyom László szerdán délután a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján tartott beszédében, a Klímabarát Települések Szövetségének 4. országos konferenciáján.

A köztársasági elnök hozzátette, erről délben beszélt a miniszterelnökkel és úgy vélte, a hosszú eljárás ellenére "van remény, hogy nyerünk".

Sólyom László kiemelte, a környezetvédelem ügye, a saját környezet megóvása alapvető polgári erény és az ilyen konferenciákon mutatkozik meg, hogy zöldnek lenni nemcsak valami ellen tiltakozva, hanem építő, pozitív munkát végezve is lehet.

A köztársasági elnök rossz példaként említette a klímatörvény sorsát, melyet "elkezdtek idealista módon zöld szervezetek", aztán az ellenérdekelt lobbik, többek között a Gyáriparosok Szövetsége elérték, hogy néhány kormánypárti szavazattal az ügyet levették a napirendről. Sólyom László szerint minél hamarabb elő kellene venni újra a klímatörvényt.

A Klímabarát Települések Szövetsége "Az éghajlatváltozás és a klímabarát települések válaszai" címmel rendezett konferenciát szerdán Tatabányán.

Az esemény alkalmából a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája magyar fejlesztésű napkazánt és függőleges szélkereket állított üzembe az épület tetején és átadtak egy hozzájuk kapcsolódó mérőberendezésekből és számítógépekből álló mini-laboratóriumot.

A rendszerek működtetésével évente 36,7 tonnával csökken a főiskola széndioxid kibocsátása és 840.000 forint megtakarítást ér el az intézmény.