Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jobbnál jobb vélemények az OTP árfolyamának alakulásáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi 7870-ről 8450 forintra emelte az OTP célárfolyamát a Citigroup. Az elemzők legutóbb november 23-án emeltek célárat vételi ajánlás mellett, azóta mint ismert, sorra jelentek meg a jobbnál jobb vélemények az OTP árfolyamának várható alakulásáról. Legutóbb a Nomura 9200, a Credit Suisse pedig 7200 forintos OTP célárfolyamot adott meg.

Idén 152.748, jövőre 236.896, 2012-ben pedig 249.567 milliárd forintos nettó eredményt várnak az OTP-től a Citigroup elemzői. Ez az idei évre vonatkozóan négy százalékkal kisebb, a többi évre nézve viszont a korábbi becslésnek megfelelő előrejelzés.

Az eredményt befolyásoló legfontosabb tényezők között a kamatmarzsra nehezedő nyomást említik első helyen, ami a csökkenő magyarországi kamatszintek és a betétesekért folytatott továbbra is éles verseny egyenes következménye.

2009 utolsó negyedévében magasabban alakultak a költségek az OTP-nél, mint amekkorára a Citigroupnál számítottak, ezért némileg költségbecsléseiket is megemelték az elemzők. Megemlítik ugyanakkor, hogy a menedzsment jelzése alapján az átlagos eszközarányos költségmutatót (cost-to-average-assets ratio) három százalék környékére szorítják a banknál a következő 2-3 évben, ez pedig alatta van az ő 3,65 százalékos 2012-es előrejelzésüknek.

Ami a hitelportfóliót illeti, a negyedik negyedévben már csak kilenc százalékkal nőtt a nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a banknál, szemben a harmadik negyedév 19 és a második negyedév 17 százalékos növekményével.

A menedzsment jelezte: a trend lassuló, így 2010-ben kevesebb hitelezési céltartalékot kell képezniük, mint tavaly - ez megerősítette a Citigroup korábbi becslését. A tavalyi 250 milliárddal szemben idén 180, jövőre 74, 2012-ben pedig 64 milliárd forintnyi hitelezési céltartalékot kell képeznie a társaságnak - jósolják.

Mint ismeretes, az OTP nagyon jól tőkésített, s a Citigroup szerint még tovább fog javulni a helyzet, így 2011-ben meghaladhatja a bank Tier1 rátája a 14 százalékot - ez lehetővé tesz a bank számára a növekedést, "hatalmas" osztalékok kifizetését, részvény-visszavásárlásokat és új akvizíciókat is.

Modelljük 2011-re egy nagy, különleges osztalékkal is számol, bár jelzik: a menedzsment inkább akvizíciós lehetőségek felé kacsintgat. Mivel azonban a bank track recordja M&A területen történő értéknövelésben nem világos, nem tartják valószínűnek, hogy a befektetők üdvözölnének egy ilyen lépést.

Az OTP-célárfolyam alakulását figyelemmel követheti a portfolio.hu oldalán közölt táblázatból.