eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

A PSZÁF közérdekű keresetet nyújt be több pénzügyi vállalkozással szemben

A piaci átlagnál lényegesen kockázatosabb hitelezési tevékenységet folytatott több, hitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozás - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálatából. A PSZÁF elnöke azt mondta: jóval magasabb volt a felmondott hitelszerződések száma, és az ügyfeleket komolyan korlátozták fogyasztói jogaikban, ezért a felügyelet közérdekű keresetet nyújt be az ügyfélkör nevében.

A pénzügyi felügyelet idén márciusban több, jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozással szemben, az adott cégek ügyfelei érdekében közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

Farkas Ádám elmondta: a felügyelet vizsgálatai alapján ezeknek a vállalkozásoknak a többsége súlyos szabálytalanságokat követett el, súlyosan megsértettek fogyasztói érdekeket, és az üzleti megbízhatóságot tekintve rendkívül kockázatosan működnek.

A vállalkozásoknak egy része olyan partnerekkel tevékenykedett együtt - ingatlanfogalmazó cégekkel és magánszemélyekkel -, amelyekkel szemben a felügyelet följelentést tett, illetve eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól - fűzte hozzá a felügyelet elnöke.

A PSZÁF 12 vállalkozást vizsgált, amelyek a piaci átlagnál jóval magasabb kockázattal működtek. 2009 őszén ezen intézményeknél 14 százalék volt a felmondott hitelek arány, míg a piaci átlag a 90 napon túli késedelem esetén 4,6 százalék volt akkor. Ezek a vállalkozások 18 ezer szerződést kezelnek, a piacon most 1,1 millió hitelszerződés van.

Elhangzott az is, hogy az ügyfelek olyan körből kerültek ki, akiknek sürgősen kellett a pénz, vagy a piacon alkalmazott feltételeknek nem feleltek meg. Az ügyfelek gyakran súlyosan kiszolgáltatott emberek voltak. Ráadásul a hitelszerződésekben a hitelfolyósító a többi hitelintézetnél jóval több címen számolt fel külön díjakat, és ezek is jóval magasabbak voltak, mint a piaci átlag. A felügyelet ma is közzétett két határozatot hasonló ügyben 2-2 millió forintos bírsággal.

Farkas Ádám elmondta azt is: a továbbiakban a felügyelet ezen vállalkozásoknál kétszer akkora tőkekövetelményt ír elő. A felügyelet pár esetben már megállapított bírságot is, de mivel ezek korábban indultak, a bírságok összege viszonylag alacsony.

Az érintett pénzügyi vállalkozásoknak felajánlja azt is a felügyelet, hogy hatósági szerződést kössenek, ami azt jelenti: olyan vállalásokat tegyenek, amivel elkerülhető, hogy további elmarasztalásokat kapjanak.

A hitelszerződésekben a hitelfolyósító jóval több címen számolt fel külön díjakat, és ezek is jóval magasabbak voltak, mitn a piaci átlag. A felügyelet ma is közzétett két határozatot hasonló ügyben 2-2 millió forintos bírsággal.

Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. közleménye:

Társaságunk is szerepel a PSZÁF csütörtöki sajtóközleményében a vizsgálat alá vont pénzügyi vállalkozások között. Jelenleg az AEGON Hitel Zrt.-nél nem folyik PSZÁF vizsgálat, és minden korábbi vizsgálat is negatív megállapítás nélkül zárult - olvasható a közleményben.

Az AEGON Hitel Zrt. megalakulása óta a hatályos törvényi rendelkezéseket betartva végzi hitelezési tevékenységét. Folyamataiban és működésében a tisztességes piaci magatartást követve, törvényes és etikus szolgáltatást nyújt ügyfelei részére.

Amennyiben a jövőben bármilyen megkeresés érkezik a felügyelettől, - ahogy korábban is - a jövőben is mindent megteszünk a vizsgálat sikeres lebonyolítása érdekében.

Véleményünk szerint a nagy pénzintézetek, bankok által működtetett pénzügyi vállalkozások tevékenysége nem értelmezhető együtt más piaci szereplőkkel, hiszen ezek a társaságok alapvetően más hitelezési stratégia mentén működnek - kommentálta a hírt Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×