Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A PSZÁF közérdekű keresetet nyújt be több pénzügyi vállalkozással szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A piaci átlagnál lényegesen kockázatosabb hitelezési tevékenységet folytatott több, hitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozás - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálatából. A PSZÁF elnöke azt mondta: jóval magasabb volt a felmondott hitelszerződések száma, és az ügyfeleket komolyan korlátozták fogyasztói jogaikban, ezért a felügyelet közérdekű keresetet nyújt be az ügyfélkör nevében.

A pénzügyi felügyelet idén márciusban több, jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozással szemben, az adott cégek ügyfelei érdekében közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

Farkas Ádám elmondta: a felügyelet vizsgálatai alapján ezeknek a vállalkozásoknak a többsége súlyos szabálytalanságokat követett el, súlyosan megsértettek fogyasztói érdekeket, és az üzleti megbízhatóságot tekintve rendkívül kockázatosan működnek.

A vállalkozásoknak egy része olyan partnerekkel tevékenykedett együtt - ingatlanfogalmazó cégekkel és magánszemélyekkel -, amelyekkel szemben a felügyelet följelentést tett, illetve eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól - fűzte hozzá a felügyelet elnöke.

A PSZÁF 12 vállalkozást vizsgált, amelyek a piaci átlagnál jóval magasabb kockázattal működtek. 2009 őszén ezen intézményeknél 14 százalék volt a felmondott hitelek arány, míg a piaci átlag a 90 napon túli késedelem esetén 4,6 százalék volt akkor. Ezek a vállalkozások 18 ezer szerződést kezelnek, a piacon most 1,1 millió hitelszerződés van.

Elhangzott az is, hogy az ügyfelek olyan körből kerültek ki, akiknek sürgősen kellett a pénz, vagy a piacon alkalmazott feltételeknek nem feleltek meg. Az ügyfelek gyakran súlyosan kiszolgáltatott emberek voltak. Ráadásul a hitelszerződésekben a hitelfolyósító a többi hitelintézetnél jóval több címen számolt fel külön díjakat, és ezek is jóval magasabbak voltak, mint a piaci átlag. A felügyelet ma is közzétett két határozatot hasonló ügyben 2-2 millió forintos bírsággal.

Farkas Ádám elmondta azt is: a továbbiakban a felügyelet ezen vállalkozásoknál kétszer akkora tőkekövetelményt ír elő. A felügyelet pár esetben már megállapított bírságot is, de mivel ezek korábban indultak, a bírságok összege viszonylag alacsony.

Az érintett pénzügyi vállalkozásoknak felajánlja azt is a felügyelet, hogy hatósági szerződést kössenek, ami azt jelenti: olyan vállalásokat tegyenek, amivel elkerülhető, hogy további elmarasztalásokat kapjanak.

A hitelszerződésekben a hitelfolyósító jóval több címen számolt fel külön díjakat, és ezek is jóval magasabbak voltak, mitn a piaci átlag. A felügyelet ma is közzétett két határozatot hasonló ügyben 2-2 millió forintos bírsággal.

Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. közleménye:

Társaságunk is szerepel a PSZÁF csütörtöki sajtóközleményében a vizsgálat alá vont pénzügyi vállalkozások között. Jelenleg az AEGON Hitel Zrt.-nél nem folyik PSZÁF vizsgálat, és minden korábbi vizsgálat is negatív megállapítás nélkül zárult - olvasható a közleményben.

Az AEGON Hitel Zrt. megalakulása óta a hatályos törvényi rendelkezéseket betartva végzi hitelezési tevékenységét. Folyamataiban és működésében a tisztességes piaci magatartást követve, törvényes és etikus szolgáltatást nyújt ügyfelei részére.

Amennyiben a jövőben bármilyen megkeresés érkezik a felügyelettől, - ahogy korábban is - a jövőben is mindent megteszünk a vizsgálat sikeres lebonyolítása érdekében.

Véleményünk szerint a nagy pénzintézetek, bankok által működtetett pénzügyi vállalkozások tevékenysége nem értelmezhető együtt más piaci szereplőkkel, hiszen ezek a társaságok alapvetően más hitelezési stratégia mentén működnek - kommentálta a hírt Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó