eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A jegybank csapást mér a devizásokra: csak euróban lehet hitelt felvenni?

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap bejelentette: az MNB a napokban a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál. Az új szabályozás erőteljesen korlátozná a hitelezést, így a devizahitelezést is Magyarországon. Autóhitelt például legfeljebb öt évre lehetne felvenni, és az eurón kívüli devizahitelek is megszűnnének.

A Nemzeti Bank által javasolt szabályrendszer a jelenlegi restriktív banki gyakorlathoz képest is jelentős szigorítást hordoz, a minimálbéresek gyakorlatilag lemondhatnak a devizahitelekről. Az új szabályozás elméletileg megengedi, de a gyakorlatban erősen korlátozza az eurón túli más devizában történő hitelnyújtást - írja a portfolio.hu, amely kiemelni, hogy ez még nem törvény, csak javaslat, és valószínűleg számos konzultatív szakaszon megy még keresztül.

Bár az MNB már korábban is tervezte a devizahitelezés korlátozását, az új tervezet értelmében a forinthiteleket is komoly restrikció alá esnek. A szabályozás nem tőkeoldali, hanem adminisztratív, így vonatkozna a fióktelepekre is. Az MNB szerint a javasolt hitel-fedezet és törlesztés-jövedelem arány korlátok alkalmazása a forint- és devizahitelek esetén valamelyest lassíthatja ugyan a jövőbeli fellendülést, de a növekedés szerkezete egészségesebb lenne, és a kisebb folyó fizetési mérleghiány miatt csökkenne az ország külső sérülékenysége. Ez a forint- és eurókamat közötti különbözet gyorsabb csökkenését tenné lehetővé, és a növekedést hosszú távon is javíthatná.

Csak euróalapú devizahitel lenne?

Az MNB által javasolt szabályozás az egyedi banki szintű kockázatvállalási alapelvek, illetve a hitelezési feltételek szigorítását célozza, aminek részét képezi a jövedelemarányos törlesztés, a hitel-fedezet arány, valamint a gépjárművásárlás finanszírozásánál a maximális futamidő korlátozása. Az elképzelés szerint mind a bank, mind az ügyfél kockázatait mérsékli - a túlzott eladósodás elkerülésével - a vállalható jövedelemarányos törlesztés (payment-to-income ratio, PTI) korlátozása, ami egy kétkeresős háztartás nettó átlagjövedelméhez képest forinthiteleknél maximum 30 százalék lehetne. Alapesetben az eurón kívüli devizában történő hitelezés esetén a PTI 15%-os lenne. (Ami alapján nehezen képzelhető el akármilyen folyósítás.)

A fedezett hitel vissza nem fizetése esetén a bankok kockázatát csökkenti a maximális megengedett hitel-fedezet arány (loan-to-value ratio, LTV). A forintalapú jelzáloghiteleknél a piaci érték alapján 70 százalékos maximális LTV arány javasolható az MNB elképzelése szerint. A forintalapú gépjármű-finanszírozásnál 80 százalékos maximális LTV arányt vár el az MNB, maximálisan 5 éves futamidő mellett. A devizahiteleknél sokkal szigorúbb korlátot javasol a jegybank, az eurón kívüli egyéb devizákat egy 0,5-ös szorzó alkalmazásával kitörölné a banki gyakorlatból.

Még a fellendülés előtt bevezetnék?

Az MNB arra számít, hogy a devizahitelezés a múltbeli tapasztalatok alapján újból gyorsan megindulhat, ezért úgy gondolja, hogy még a fellendülési periódus előtt fontos lenne bevezetni a szabályozást. A javasolt szabályozási koncepciót és a hozzá készített hatástanulmányt az MNB már megküldte a Pénzügyminisztériumnak.

Az MNB álláspontja szerint a devizahitelezés szabályozásáról a Pénzügyminisztérium hivatott dönteni, mivel e téren a kormányzat alkothat rendeletet, illetve terjeszthet az országgyűlés elé jogszabálytervezetet. Az MNB természetesen szükség esetén kész a javaslatról egyeztetni a pénzügyi stabilitásért felelős további intézményekkel és a piaci szereplőkkel is.

Simor András vasárnap Isztambulban a Reuters szerint azt nyilatkozta: "Nagyon fontos olyan szabályozási korlátokat teremteni, amely megakadályozza ilyen devizaadósság ismételt felépülését a jövőben, ezért bizonyos jogszabályi változtatásokat javaslunk."

Sokkal szigorúbb a vártnál

A portfolio.hu szerint a vártnál sokkal szigorúbb az MNB által kidolgozott szabályozás, és ezt három okkal lehet magyarázni. Egyfelől a szabályozás nem konzultatív jellegű, az Nemzeti Bank szükség esetén hajlandó egyeztetni a szakmával a kérdésről, de a szövegből azt lehet érezni, hogy a beszélgetés mintha zárójelbe került volna - írja a gazdasági portál.

Másfelől Jelentős korlátozásokat vezet be a forinthitelekre is. "A javaslat nem önmagában a devizahitelezés, hanem a hitelezés ellen szól. Kérdéses, hogy mennyiben kell a forinthitelezés hátán leverni egy olyan gondot, amelyet nem az okozott" - veti fel a portfolio.hu .

Végül pedig kifogásolható a hitel törlesztőrészletének a háztartási jövedelmekhez való hozzákötése. Ennek kapcsán arra hívják fel a figyelmet: "felmerül kérdésként, mi lesz annak a következménye, ha a hazai bankok szigorúbb feltételek mellett hitelezhetnek, mint mondjuk az osztrákok. Nem lenne szerencsés, ha az új szabályozás olyan mértékben lenne szigorú, amelyet már megéri kijátszani különböző banki, bankcsoporti praktikákkal."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×