eur:
388.89
usd:
361.81
bux:
68603.16
2024. május 8. szerda Mihály

Három hatóság is vizsgálódik a Providentnél

Három hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség folytat vizsgálatot a gyorskölcsönöket folyósító Providentnél.

A Munkaügyi Felügyelet közérdekű bejelentés alapján, még májusban indított vizsgálatot, a munkaidővel, a munkaszüneti napi munkavégzéssel kapcsolatos szabályok betartásáról. Ennek kimeneteléről, a bírság várható mértékéről, a Főfelügyelőség szóvivője nem árult el részleteket, de megerősítette, hogy a Provident több ponton is megsértette a munkaügyi előírásokat. Határozat az ügyben a hónap végén várható.

A Versenyhivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint várhatóan az általuk indított vizsgálat is pénzbírsággal zárulhat, mert a Provident több szabálytalanságot is elkövetett a hiteleinek folyósítása során.

A Pénzügyi Felügyelet folyamatban lévő ügyekről nem ad felvilágosítást, de azt elismerték, hogy ők szintén vizsgálódnak, de nemcsak a Providentnél, hanem a hasonló szolgáltatást nyújtó, ám kevésbé ismert Athlon, illetve Kápé Zrt-nél is.

A hatóságok mozgástere korlátozott a kirívóan magas THM-mel (teljes hiteldíj mutatóval) működő cégekkel szemben. 2009. március 1-jén életbe lépett ugyan az a törvény, amely bünteti az uzsorakölcsönt, ám a Btk szerint jogi személy - így a három gyorskölcsönt folyósító szolgáltató - nem követhet el uzsora bűncselekményt.

Csak a Polgári Törvénykönyvben foglaltakra hivatkozhatnak azok - többek között az Antiprovident Akciócsoport -, akik bírósághoz szeretnének fordulni. A Ptk szerint ugyanis támadható az a szerződés, amelynél a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás között feltűnő az értékkülönbség. Azt, hogy a gyakran 300 és 400 százalékos THM-ek túlzóak-e, a bíróság fogja eldönteni.

Korábban is volt dolga a hatóságokkal

Az Angliában 1880-ban alapított, Magyarországon 2001-től működő Providentnek korábban is volt dolga a hatóságokkal. 2006 októberében a PSZÁF 2 millió forintra büntette, és egy időre felfüggesztette a Provident működését, többek között azért, mert nem volt rendben a cég ügynökeinek engedélye.

Azt, hogy a Felügyelet vizsgálata most mire vonatkozik, nem lehet tudni, de azt igen, hogy a PSZÁF még tavaly folytatott vizsgálatot a pénzügyi piacon működő közel 50 ezer ügynök körében. A hatóság májusban kiadott közleményében szükségesnek tartotta, a közvetítői tevékenység szektorsemleges, egységes szabályozását, így például azt, hogy az ügynökök csak akkor folytathassák a munkájukat, ha szerepelnek a Felügyelet által működtetett regiszterben.

A szükséges törvényváltozás előkészítése a PSZÁF feladata, de a nyári szünet miatt, parlamenti döntés erről az év vége előtt nem várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×