eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még 15 601 nap, és elfogy az olaj!

Még 15 601 nap, és kiapadnak Földünkön a kőolajkészletek, ha a fogyasztás a jelenlegi szinten marad, és nem fedeznek fel újabb tartalékokat - derítette ki a penzcentrum.hu a worldometer.info oldalain található statisztikákból. Ezek szerint a jelenleg ismert készletek és a napjainkban mért fogyasztás mellett a földgáz 61 028 napig, a szén pedig 152 198 napig elegendő.

A kalkulációt nyilván nagyban befolyásolhatja a termelés és a fogyasztás változása, valamint számos egyéb tényező, de a becslések szerint az olaj 2051. december 20-áig, a földgáz 2176. június 1-éig, a szénkészletek pedig 2426. március 14-éig tarthatnak ki.

Az oldalon található statisztikák között egyéb megdöbbentő adatokra is bukkanhatunk. Ezek közé tartozik, hogy az idei évben eddig közel 11 millió gépjármű gurult le a szalagokról, az elfogyasztott olaj mennyisége pedig megközelítette a 915 millió tonnát. A teljes széndioxid kibocsátás csaknem 4,7 milliárd tonnára tehető.

Hogyan alakultak az üzemanyagárak hazánkban?

Az egyes kutak eltérő árképzése miatt lehetnek különbségek, de a benzin literje átlagosan 255-257 forintba, a gázolaj pedig 249-251 forintba kerül majd holnaptól. A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályákon található kutakon ettől nagyobb is lehet a különbség felfelé.

A benzin ára előbb egyre inkább távolodott a gázolaj egységárától, majd fordulat következett be. 2007 végén az árak összeértek majd a dízel autósok kerültek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A tavaly nyári csúcsok után az árak meredeken zuhanni kezdtek, ez a tendencia az év végéig tartott. Idén mindkét üzemanyagfajta ára nőtt, márciustól pedig újra többet kell fizetni a benzinért.

Mennyiért mérik az üzemanyagokat Európa kútjain?

A legolcsóbban továbbra is a román benzinesek tankolhatnak, keleti szomszédunknál az Európai Bizottság adatai szerint 234 forintnak megfelelő lejt kell fizetni egy liter benzinért. Õket követi Ciprus és Bulgária, valamint a legolcsóbb gázolajjal rendelkező Lengyelország. A decemberben még éllovas Litvánia 290 forint feletti értékkel a középmezőnyben találta magát.

A benzin a 390 forintos szintet megközelítő értékkel még mindig Hollandiában a legdrágább, de sokat fizetnek a kutakon a dán, a német, az olasz és a portugál autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon. Hollandiában 155 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 114 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint Lengyelországban.

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin és a gázolaj literje egyaránt 165 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 139 forint a benzin és 134 forint a gázolaj. Horvátországban 6,81 kunába (272 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,34 kunát (254 forintot) kell fizetni.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×