eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az OMV-nek tetszik a MOL terve

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern nyitott a MOL-nak arra a javaslatára, hogy a közép- és délkelet-európai gázellátás biztonságának javítása érdekében hozzanak létre egy új, független társaságot a gázszállító hálózatok egyesítésére - közölte az osztrák cég vezérigazgatója.

Wolfgang Ruttenstorfer közölte, hogy a kezdeményezésben saját irányvonalát látja igazolva, amely szerint az ágazatban a mostaniaknál nagyobb egységeket kell létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nyolc ország hálózatát összekapcsolni, ahogy azt a MOL-javaslat előirányozza, meglehetősen ambiciózusnak tűnik.

A vezérigazgató közölte, még nem tárgyaltak a magyar cég vezetésével azóta, hogy az OMV a múlt héten bejelentette: pert indított Magyarországon a MOL ellen, mert megítélése szerinte a vállalat alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal.

Közlése szerint azon sem gondolkodtak még, hogy pontosan mikorra hívják össze a MOL részvényeseinek rendkívüli közgyűlését, amennyiben a magyar vállalat igazgatósága nem hajlik a párbeszédre.

A MOL-t illetően nem szorít az idő - mondta Ruttenstorfer, megismételve korábbi véleményét, miszerint "az egyesítés be fog következni, ha másért nem, a versenyhelyzetből fakadóan: ez azonban két-három évig is eltarthat".

Az OMV 20,2 százalékkal részesedik a MOL-ban. Az ősz elején szándéknyilatkozatot tett közzé, amelyben közölte: bizonyos feltételek teljesülése esetén kész ajánlatot tenni a magyar cég részvényei többségének a megvásárlására.

A bírósági eljárásokat azért indította, mert egyfelől ellenzi a magyar állam által tulajdonolt B részvény fenntartását, amely vétójogot biztosít a magyar államnak a MOL alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában; másfelől azért, mert diszkriminatívnak tartja a 10 százalékos szavazati korlátot, és mert ellenzi, hogy a MOL-nál egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

Elvetve a MOL-nak azt a nézetét, amely értékrombolónak tartja a két vállalat fúzióját, Ruttenstorfer újfent azzal érvelt, hogy az egyesülés a szinergiák révén évi 400 millió eurós, adózás előtti többleteredményt hozna.

Szerinte leginkább az olajfinomítás, a marketing, a szállítóhálózatok optimalizálása és a gázágazat területén származnának előnyök a fúzióból.

Műveleti szinten, például a hat vállalat részvételével tervezett Nabucco-gázvezeték ügyében, amely a Kaszpi-tenger térségében található lelőhelyeket kötné össze Európával, kitűnő az együttműködés az OMV és a MOL között - jegyezte meg az osztrák vállalatvezető.

Magáról az egyes szakértő által halódónak tartott projektről leszögezte, hogy az igenis él, és meg fog valósulni, mert az európai gázfogyasztás egyre nő, méghozzá előreláthatóan a jelenlegi évi 500 milliárd köbméterről 600-650 milliárdra.

A konzorcium tagjai közül még csak öt ismert. Ruttenstorfer nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a hatodik tag a német RWE lesz. Tervek szerint az ötmilliárd eurós beruházást igénylő gázvezeték 2012-től kezd el üzemelni.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×