eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hernádi: OMV-s árnyék Közép-Európa felett

Közép- és Kelet-Európa jövőbeni privatizációira is árnyékot vet az osztrák OMV által a MOL átvételére tett ellenséges próbálkozás - mondta a magyar olajipari cég elnöke a Financial Timesnak.

Hernádi Zsolt a londoni üzleti napilap internetes változatában kedden megjelent interjúban azt mondta: a térség kormánytisztviselői is aggályuknak adnak hangot amiatt, hogy a teljes egészében privatizált MOL-ra az OMV tesz ellenséges ajánlatot, egy olyan cég, amelyben - 31 százalékkal - az osztrák állam a legnagyobb részvényes.

"Azt érzem, hogy a politikai döntéshozók óvatosabbá válnak a privatizációval kapcsolatban (...). A MOL annak példájává vált, hogy mi történhet egy független piaci szereplővel" - idézte a magyar cég elnökét a Financial Times.

Hernádi Zsolt szerint a szomszédos országok figyelemmel követik az eseményeket, és azon tanakodnak, hogy belevágjanak-e saját vagyonértékesítéseikbe, különösen az olyan kulcsszektorokban, mint az áram-, az olaj- és a gázpiac, valamint a közszolgáltatások.

A Financial Times szerint a MOL illetékesei azt mondták, hogy Lengyelország, Románia, Szerbia és Horvátország is aggályainak adott hangot.

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más intézmények helyesen jártak el, amikor a privatizációt szorgalmazták.

Most azonban kormánytisztviselők azt látják, hogy a MOL-t egy állami dominanciájú csoport fenyegeti - hangsúlyozta.

"Azt mondják: miért adjak el, amikor egy másik állam vásárol?" - idézte az FT.com Hernádi Zsoltot.

A MOL vezetője a lap szerint ugyanakkor cáfolta azokat a szóbeszédeket, hogy a cégre egy másik pályázó készülne esetleg baráti átvételi ajánlatot tenni, és azt is, hogy a MOL fontolóra vette volna a vezetői kivásárlást az idén.

Az OMV vezérigazgatója bécsi sajtótájékoztatóján jelezte: készek várni a MOL-ra. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×