eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Oroszország nem engedne külföldieket a nyersanyagaihoz

Törvényben korlátozná az orosz állam a külföldiek beruházásait, a stratégiai jelentőségű nyersanyaglelőhelyekhez nem férhetne hozzá külföldi cég. Az orosz állami Duma energiaügyi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy nem érdekük a tisztán pénzügyi beruházások ösztönzése.

Bár Oroszországot egyre több bírálat éri befektetési politikája miatt, további szigorítások várhatók. Az orosz kormány arra készül, hogy állami ellenőrzés alá vonja a hazai nyersanyagpiacot.

Az állami befolyás növelése nem új dolog, a Putyin-érára jellemző, hogy az orosz mamutvállalatok igazodnak az elnöki politikához.

Már dolgoznak a korlátozó törvényen

A legfrissebb hírek szerint egy olyan törvényt készítenek elő, amelyek a külföldi cégek oroszországi nyersanyagpiaci beruházásait korlátozná. A törvény felsorolja majd a stratégiai jelentőségű lelőhelyeket, amelyekhez nem férhet hozzá külföldi cég.

A Berliner Zeitungnak nyilatkozó orosz állami Duma energiaügyi, közlekedési és távközlési bizottságának elnöke azt mondta: Oroszországnak már nem érdeke a tisztán pénzügyi beruházások ösztönzése, most inkább azt szorgalmazza, hogy társként léphessenek csak be külföldi cégek a kitermelésbe.

Az Európai Unió részéről szinte biztos, hogy bírálni fogják ezt a lépést. Mert míg az orosz állami befolyás alatt lévő mamutcégek egyre több európai érdekeltséggel rendelkeznek, addig Oroszországban a nagy nyersanyagipari programokból inkább kiszorítják a külföldi cégeket.

Ugyanakkor az energiabiztonság megköveteli az európai államoktól, hogy például a Gazprommal jó kapcsolatot ápoljanak. A Gazprom pedig ki is használja helyzeti előnyét. Egyre több helyen veti meg a lábát Európában, és igyekszik erősíteni pozícióját.

Magyarország szerepe felértékelődhet

Hlavay Richárd, energiapolitikai szakújságíró azt mondta: Magyarország szerepe ebben a helyzetben egészen speciális, mert egyrészről uniós tagként teljesítenie kell az EU elvárásait, másrészt a kelet-dél irányú export lehetőségei miatt jó kapcsolatot kell ápolnia Oroszországgal.

Szerinte abban valamennyi gázpiaci szakértő egyetért, hogy Magyarország pozíciói jók, sok kimerült gázlelőhelye van, amelyek alkalmasak lennének földalatti gáztárolásra, a Gazprom pedig érdekelt ilyen projektekben. A jövőben tehát arra lehet számítani, hogy Magyarország szerepe felértékelődik a gázellátás kérdésében.

A Gazprom jelentősen tudja befolyásolni a piacot, ellátás-biztonsági és pénzügyi szempontból is. Hiszen nemcsak az érzékeny kérdés, hogy kapunk-e gázt Oroszországtól - talán többen is emlékeznek az ukrán válságra, amikor az Ukrajna felé irányuló gázcsapokat zárták el, hogy magasabbra srófolják a gáz árát -, hanem az is szempont, hogy mennyiért veszi Magyarország az oroszoktól a földgázt.

A legfrissebb hírek szerint várhatóan kevesebbe kerül az év második felétől a földgáz azoknak az európai államoknak, amelyek a Gazpromtól kapják a nyersanyagot.

A moszkvai Vedomosztyi lap értesülése szerint a cég csökkentette az exportgázár előrejelzését, az eddigi ezer köbméterenként 293 dollárról 241 dollárra. Az ok, az olajtermékek árának csökkenése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×