eur:
396.49
usd:
359.73
bux:
72309.32
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Szükségállapotot hirdettek Los Angelesben az erdőtüzek miatt. Forrás: X / Richard Howell
Nyitókép: Forrás: X / Richard Howell

Katasztrófa fenyegeti Los Angelest - videó

Szükségállapotot hirdetett a kaliforniai kormányzó helyi idő szerint szerdán Los Angelesben és a környező megyékben a nagy erővel pusztító erdőtüzek miatt.

Az Egyesült Államok második legnagyobb városának közelében három olyan erdőtűz tombol, amelyet nem tudnak megfékezni a tűzoltók. Gavin Newsom kormányzó közlése szerint Kalifornia állam minden rendelkezésre álló erőforrást biztosít az oltáshoz, a munkálatokhoz több mint 5700 embert mozgósítottak.

Los Angelestől északra a lángok 24 óra alatt csaknem 20 ezer hektárt perzseltek fel, és több lakóházat is elpusztítottak. Wrightwood és Mount Baldy települések lakóinak ideiglenesen el kellett hagyni az otthonukat. A Los Angeles megyei seriff közölte, hogy három embert bekerítettek a lángok Mount Baldy közelében. Helikopteres mentőegységek arra készülnek, hogy kiemelik őket, amint feloszlik némileg a környéket elborító füst.

Egy másik ellenőrizetlen erdőtűz 14 ezer hektár emésztett fel Los Angelestől északkeletre.

A környékbeli hegyi falvakból evakuálták az embereket, számos út járhatatlanná vált. Los Angelestől délkeletre ég a harmadik erdőtűz, amely eddig 8900 hektárt égetett fel. A helyi tűzoltók szerint hétfőn hét ember is megsérült.

A lángok fékezhetetlen terjedéséhez hozzájárult az a hőhullám, amely az utóbbi napokban érte el a térséget. A hőmérséklet helyenként meghaladta a 43 Celsius-fokot, de szerdán már valamelyest enyhülni kezdett a hőség. A globális felmelegedés miatt az észak-amerikai kontinens nyugati részén egyre gyakoribbak a hőhullámok, az aszályok és az erdőtüzek.

Címlapról ajánljuk

A minimálbért a bruttó átlagbérhez köthetik a jövő évtől - Kormányinfó

A hétközi kormányülést követően Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő válaszol újságírói kérdésekre is. Szó volt a magyar kormány válaszáról az EU bírósága által kiszabott büntetés ügyében, a hírekben szereplő kormányátalakításról, a határon túli választókerületek ügyéről, Magyar Péterről és az ukrajnai békétől lévő távolságról is..
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×