eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Forrósodik a hangulat Magyarországon

Másodfokú hőségtisztást rendel el az országos tiszti főorvos a meleg miatt. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató- helyettese az InfoRádiónak azt mondta: a kánikulai meleg miatt a hétvégén várhatóan harmadfokúra emelik a készültséget.

A hétvégén a magasabban fekvő városokban már 40 fok is lehet a hőmérséklet, amelynek Reisz András az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint igen egyszerű oka van: jelenleg Magyarországon egy déli áramlás vonul át, amely szubtrópusi időjárást hoz magával. A héten éjszaka még 20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, azonban vasárnaptól már az éjszakák sem hoznak enyhülést.

A nagy meleg fokozottan megterheli a szervezetet, ezért fontos, hogy eleget tegyünk az egészségügyi előírásoknak. Antal Emese dietetikus szerint a legfontosabb, hogy igyunk. Az ásványvizek a legalkalmasabb folyadékpótlásra, mert azokkal nemcsak a folyadékot, hanem a különböző ásványi anyagokat is tudjuk pótolni. Kerüljük a nehéz ételeket, együnk sok víztartalmú gyümölcsöt- tanácsolat a dietetikus.

A kánikulában nemcsak az érzékeny bőrűeknek kell figyelniük az UV- B sugárzásra, ugyanis bárki nagyon hamar megéghet a napon. Tóth Zoltán az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa szerint szerdán akár hetes értékű is lehet az UV-B sugárzás, hozzátette a sugárzás mértéke nem függ össze a hőséggel. Az ózon tartalom és felhők határozzák meg, hogy milyen mértékű a sugárzás, és ezek alapján adják ki a riasztást is. A légkörfizikus szerint kedden magas ózontartalom miatt nincs szükség riasztásra.

Az önkormányzatok kötelesek kiadni a légkondicionált helyiségek listáját, ezért azok akik otthonukban nem tudják elviselni a meleget, ezeken a helyeken hűsölhetnek. A hőség miatt a fővárosi strandok is egy órával tovább maradnak nyitva. Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing igazgatója azt nyilatkozta, készülnek a nagy melegre, ezért ingyen vizet osztogatnak, illetve a rádióban hívják fel a figyelmet az UV-B sugárzás elleni védekezésre.

Az emberek mellett az állatok is nehezen viselik a forróságot. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke három intézkedést ajánl a gazdáknak: mindig legyen árnyékos területe és friss ivóvize az állatoknak. A harmadik tanács pedig, hogy a fizikai megterhelést, mint például a sétáltatás, inkább a reggeli vagy esti órákra hagyjuk.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×