Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért nem jó, ha a férfiak wifivel interneteznek a laptopjukon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Károsodhatnak a hímivarsejtek, ha a férfiak vezeték nélküli hálózattal kapcsolódnak az internetre a laptopjukon - derült ki egy kutatásból.

Amerikai és argentin kutatócsoport vizsgálata szerint ha a férfiak a wifit használva a nemi szervük közelébe helyezik a laptopjukat, a spermák minősége romlik, így csökken annak az esélye, hogy apák lehessenek.

A kutatók azt találták, hogy a wifi-jelektől a spermák egy része kevésbé képesek mozogni, sőt visszafordíthatatlan változás figyelhető meg a genetikai kódjukban. Szakértők szerint a hímivarsejtekben végbemenő károsodásokért a vezeték nélküli kommunikációs technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzás tehető felelőssé.

A Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban a kutatók kiemelték: a férfiaknak egyelőre nem kell túlzottan aggódniuk, ugyanis a vizsgálatot mesterséges körülmények között végezték.

Ennek ellenére az eredmények ijesztőek. Az argentin Nascentis Center for Reproductive Medicien, valamint az Eastern Virginia Medical School szakemberei ugyanis azt találták, hogy a laptop közelében elhelyezkedő spermák negyede elhalt néhány órányi wifizés következtében, wifi nélküli laptopozás esetében azonban nem figyeltek meg hasonlóan jelentős károsodásokat.

A hasonló hőmérsékleten, de laptop és wifi nélkül tárolt spermák mozgékonyságában kevésbé volt megfigyelhető minőségi romlás.

A vizsgálatot 29, 26 és 45 év közötti egészséges férfiból vett spermamintákon végezték el. Minden mintát két tálkába tettek: az egyiket vezeték nélküli technológiát alkalmazó laptop alá tették, a másikat pedig távolabb helyezték a számítógéptől, amelyen négy órán keresztül interneteztek.

Az első üvegcsében lévő spermák 25 százaléka egy idő után nem mozgott, kilenc százalékában pedig DNS-károsodást fedeztek fel. A számítógéptől távol tartott spermák közül pedig mindössze 14 százalék "állt meg", és három százalékában mutattak ki DNS-károsodást.

A kutatást vezető Conrado Avendano hangsúlyozta: arra a kérdésre nem tudnak válaszolni, hogy ezt a negatív hatást minden wifivel az internetre kapcsolódó laptop kiváltja-e, illetve hogy milyen használati feltételek fokozzák a hatást.