eur:
397.67
usd:
354.98
bux:
74334.36
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Tíz trükk, amelynek nem szabad bedőlni lakásvásárláskor

Már csak a legrégebbi ingatlanosok emlékeznek arra, milyen volt, amikor még több volt a lakást kereső, mint az eladó lakás - az utóbbi években az ingatlanpiaci elemzések egybehangzóan jelentős túlkínálatról beszélnek. A vevőkért folytatott versenyben számos régi, de mégis jól bevált trükk létezik, amelynek sokan még mindig hajlamosak bedőlni.

A portfolio.hu összegyűjtötte a tíz leggyakoribb esetet, amikor érdemes még egyet aludni a vásárlásra.

1. Már csak néhány napig eladó!

Szakállas hirdetési fogás, ennek ellenére még mindig lehet vele találkozni, különösen az apróhirdetési újságokban. A "lemaradok róla" érzést célozza meg - és a piaci tapasztalatok szerint nem minden esetben sikertelenül. Az esetek többségében annyit legalábbis sikerül elérni, hogy hirtelen megnövekedjen az érdeklődés, az új vevőjelöltek között pedig olykor-olykor akad, aki végül leteszi a foglalót.

Amikor ilyen hirdetéssel találkozik valaki, feltétlenül tudnia kell, hogy mind a fővárosban, mind vidéken se szeri, se száma az eladó lakásoknak, kevés az olyan ingatlan, melyhez nem lehet legalábbis hasonlót találni a környéken - éppen ezért nem árt a megfontoltság. Ilyen esetben érdemes az árat is górcső alá venni, nehogy a nagy sietségben többet kelljen fizetni, mint mondjuk két emelettel lejjebb ugyanazért a lakásért. Érdemes azon is elgondolkodni: ugyan mi fog történni néhány nap múlva?

2. Itt egy komoly vevő, döntsön azonnal!


Szintén az olcsóbb trükkök egyike, általában akkor vetik be, ha hosszú, hiábavaló hirdetés után végre jön egy komolyabbnak tűnő érdeklődő, aki ráadásul még akarva-akaratlanul el is árulja, hogy tetszik neki az ingatlan. Ilyenkor az eladó - általában magánszemély - a megtekintés után néhány órával telefonál, hogy most azonnal kellene dönteni és foglalózni. Kétesélyes a dolog, de még mindig van, aki bedől.

A módszer hasonló elveken alapul, mint az előbb ismertetett, éppen ezért nem árt a megfontoltság. Lakást vásárolni nem lehet néhány perc alatt, és megint csak érdemes a piacra gondolni: tele van eladó lakásokkal, ha épp ez kell valakinek, akkor vigyék. Könnyen le lehet buktatni egyébként az ezzel operáló tulajdonost: kicsivel később egy másik személynek érdemes jelentkeznie a hirdetésre: ha a lakás megtekinthető, akkor blöff volt az egész.

3. Az egész házat felújítják, most még olcsó, érdemes megvenni!


Különösen "lerobbantabb", de nagyjából azért elfogadható környéken található lakások esetén szokták használni ezt a módszert az eladók - megpróbálván meggyőzve a jó lakást és egyben kedvező befektetési lehetőséget is kereső vevőt. Önmagában ezzel még nem is lenne probléma - baj akkor van, ha a házat a végén mégsem újítják fel.

Ilyen esetben mindenképpen érdemes több információt szerezni, felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel, és megkérdezni, van-e már határozat a ház felújításáról, és főképp: van-e rá pénze a társasháznak. Hiába ugyanis a felújítási szándék, ha a ház kasszája üres, és pályázatokon sem tudnak pénzt nyerni. Ez az eset azért is jelent sokszor dilemmát, mert számos kiváló lakást árulnak főleg Budapesten - borzalmas házakban.

4. Csendes, nyugodt környék, még a légyzümmögés is hallatszik

Amennyiben egy ingatlanhirdetésben ezt olvassuk, érdemes arra gondolni, hogy ahol nagyon nagy a csend, az valószínűleg jó messze van mindentől, de legalábbis a tömegközlekedéstől szinte biztosan. Érdemes tehát már a telefonban rákérdezni a címre, és alaposan tanulmányozni a térképet. Léteznek valóban a csend és a nyugalom szempontjából eszményi környékek még a fővárosban is, ám ha valamennyire mégis közel szeretne valaki lenni a város lüktetéséhez, érdemes egy kicsit tovább gondolkodni.

Még alaposabb körültekintést igényel, ha a csendes, nyugodt környéket olyan utcában hirdetik, amelyikről ezt nem feltétlenül gondoltuk volna elsőre - ilyen esetben érdemes több különböző napon és napszakban megnézni az ingatlan környékét. Könnyen lehet, hogy ami délelőtt 11-kor csendes, az este 9-kor már egyáltalán nem az.

5. Itt épül a .... most még olcsón megveheti!

A kormányzati negyed tervének füstbe menése, illetve a végtelen történetté váló 4-es metró óta a vevőknek is érdemesebb óvatosan bánni az ilyen típusú ajánlatokkal. Szerencsére az ország számos települése valóban jól fejlődik, ám mielőtt vásárlásra adná valaki a fejét, érdemes legalább egy telefont megejteni az önkormányzathoz, hogy valóban felépül-e a hirdető által reklámozott fejlesztés, ami később majd megemeli a lakás értékét.

Különösen érdemes óvatosnak lenni az első hallásra is valószínűtlenül grandiózus beruházási tervekkel kapcsolatban, mert könnyen lehet, hogy azok éveket, évtizedeket csúsznak, vagy egyáltalán meg sem valósulnak. Az utóbbi idők pozitív példája viszont a belvárosi új főutca, ami máris versenyképesebbé tette a környező ingatlanokat. 6. Bájos, romantikus, beleszeretős lakások

Egy hangulatos erkély, egy garázsméretű, az egész család igényeit kielégítő gardrób, egy óriási konyha, csupa üvegablak nappali, pazar kilátás - mind-mind olyan ingatlantulajdonságok, melyek az úgynevezett "beleszeretős" lakásvásárlás mozgatórugói. Ilyenkor a vásárló könnyen abba a hibába eshet, hogy egy-két vonzó tulajdonság hatására (amit a profi eladó kellőképpen ki is hangsúlyoz) megfeledkezik az ingatlan hátrányos oldalairól, vagy éppen a piacihoz képest magas árról.

Ingatlanosok szerint ilyenkor a legjobb megoldás az, hogy többször is vissza kell menni, vagy legalábbis elsétálni a környékre, és akár egy táblázatban össze kell írni az ingatlan előnyös és előnytelen tulajdonságait, amit elsőre az ingatlan nem feltétlenül mutat meg. Mit sem ér a romantikus erkély a hálószobában, ha az ingatlan a város legrosszabb utcájában van, vagy éppen a lakás sötét. Ne feledjük, a lakásvásárlás nagyon sokszor emocionális döntés.

7. "Napfényben fürdő" ingatlanok - de miért csak délelőtt lehet megnézni?

Kevés dologtól ódzkodnak jobban a vevők, mint a sötét lakásoktól - nem véletlen, hogy az új társasházakban is a legtöbbször az északi fekvésű lakások maradtak meg utolsónak. A problémával az eladók is tisztában vannak, éppen ezért néha egy kis trükkhöz folyamodnak, hogy a portéka kelendőbb legyen - vagyis a lakást próbálják világosabbnak feltűntetni, mint amilyen.

Jó néhány olyan ingatlan létezik, amelyik valóban világos és napfényes - napi egy-két órán át. Érdemes ezért ismét a több napszak elvet alkalmazni, és gyanút fogni, ha az ingatlan kizárólag sötétben, vagy ugyanabban az egy-két órás intervallumban tekinthető csak meg. Ha nincs lehetőség más időpontra, ismét megér egy sétát a környék, hiszen már az utcáról is sokszor látható, hogy a lakás vajon mennyire lehet világos valójában.

8. Árukapcsolás

Csökkenő mértékben ugyan, de még mindig előfordul, hogy az egyébként jó adottságú ingatlan csak garázzsal és tárolóval (ez még a kisebb probléma), illetve a bútorzat egészével vagy bizonyos részeivel eladó csak. Különösen kedvelt a kvázi szétszerelhetetlen és mozdíthatatlan konyhabútort, vagy az igazából már feleslegessé vált antik bútorzatot hozzácsapni a kínálati árhoz.

Ebben az esetben érdemes számolni - és adott esetben keményen tárgyalni. Hacsak nem pont az ízlésvilágunknak megfelelő bútorzatról van szó, az otthagyott berendezési tárgyak nem feltétlenül érnek annyit, mint amennyit a tulajdonos elsőre kér érte - az ilyen ajánlat tipikusan az alku klasszikus terepe. Akkor is érdemes gondolkodni, ha ingyen hagyják ott a bútorzatot - az elszállítás költségei, az esetleges eladás terhei már az új tulajdonost fogják anyagilag és időben is terhelni.

9. A bérlő által bemutatott lakás

Ez a felállás a kakukktojás: amikor a lakásban lakó bérlőre bízzák az ingatlan bemutatását, előfordul, hogy az igyekszik minél kedvezőtlenebb színben bemutatni azt a lakást, ahonnan neki egyébként esze ágában sincsen elköltözni, hiszen kedvező bérleti díjért lakhat benne - azaz nem érdeke az eladás. (Más kérdés, hogy milyen gondolat által vezérelve véli úgy a tulajdonos, hogy bérlője majd ingyen és bérmentve segít a lakás eladásában...).

Ha az egyébként jónak tűnő lakásról hirtelen sok negatív dolgot tudunk meg a bérlőtől, ezeknek érdemes utánajárni - sokszor valóban sok igazság van bennük, de előfordulhat a fenti helyzet is, amikor a bérlő legfőbb érdeke az, hogy neki ne kelljen kiköltöznie. (Befektetési vásárolóknál persze más a helyzet, ilyenkor a fizető bérlő még előnyként is szerepelhet).

10. Húszmilliónál tart a licit, Ön mennyit adna?

Az egyik legszakállasabb, legrégibb trükk, amit már csak a teljesen tájékozatlan vásárlókkal szemben vetnek be az eladók néha-néha, azonban a 90-es évek vége felé még volt létjogosultsága. A mostani, válság sújtotta ingatlanpiacon a legritkább esetben fordul elő sorban állás egy-egy ingatlanra, de ha mégis, érdemes előre elhatározni azt a maximum összeget, aminél többet nem szánunk a vásárlásra.

Ilyenkor érdemes néhány napot várni, majd újra bejelentkezni az ingatlanra - ha még mindig eladó, akkor bizony nem nagyon van szükség licitálására, beszédes lehet az is, ha a lakást a licitálok hada ellenére folyamatosan és kitartóan hirdetik továbbra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×