Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon egyre népszerűbb az élettársi kapcsolat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre vonzóbb Magyarországon az élettársi kapcsolat a házassággal szemben - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője, aki egy budapesti konferencián beszélt arról, hogy Európában mi jellemző a családformálásra. Spéder Zsolt az InfoRádióval azt közölte, a magyar nőknél és férfiaknál az együttélésben is nagyobb prioritást élvez a gyermekvállalás több más európai ország adataihoz képest.

Egyre többen élnek Magyarországon élettársi kapcsolatban. Eddig úgy lehetett tudni, a házasságban születik több gyermek, ha viszont az élettársi kapcsolat többségi életformává válik, akkor talán átalakulnak ezek a viszonyok - mondta az InfoRádiónak a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője.

Spéder Zsolt kiemelte: Lengyelországban és Szlovákiában jóval kevesebben élnek élettársi kapcsolatban, így alacsonyabb a házasságon kívüli születések részaránya is. Észtországban és Szlovéniában kedveltebb az élettársi kapcsolat, a balti országban a fiatalok 60-65 százaléka él ilyen kapcsolatban, és mégis magasabb a termékenységi arány, mint a lengyeleknél, vagy Magyarországon - tette hozzá.

Az élettársi kapcsolat néha csak az életpálya egy részét, a házasság első lépcsőjét jelenti, ezért a kutatóknak óvatosan kell vizsgálniuk az adatokat - közölte Spéder Zsolt.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője szerint a házasságot stabilabb formának gondolják a fiatalok, és csak akkor lépnek bele, ha úgy érzik, hogy megteremtették a biztonságos hátteret. Mivel azonban az élet bizonytalanabb lett, az anyagi helyzet nem látható előre, így ez hozzájárul az élettársi kapcsolat terjedéséhez - tette hozzá.

A magyar nőknél és férfiaknál az együttélésben is nagyobb prioritást élvez a gyermekvállalás több más európai ország adataihoz képest - mondta Spéder Zsolt. Kifejtette: a németeknél a férfiak 30 százaléka véli úgy, hogy a gyerek elválaszthatatlan a férfi léttől, Magyarországon ez az arány 75-80 százalék.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője szerint ugyanakkor a lakáspiac nehézzé teszi a családalapítást, mivel sokan arra kényszerülnek, hogy már a szülői házban élve kezdjék el a gyereknevelést.

Hanganyag: Gál Ildikó