eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rakéta- és paparazzi-elhárító Abramovics új jachtján

Rakéta- és paparazzi-elhárító rendszerrel is felszerelik Borisz Abramovics készülő új jachtját, amely minden idők legnagyobb és legdrágább magánhajójának ígérkezik.

A Londonban élő orosz milliárdos, a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa Hamburgban gyártatja a fényűző úszó erődöt, amely a The Sunday Times beszámolója szerint már elindult első próbaútjára, 150 mérnökkel és hajózási szakértővel a fedélzetén.

A brit lap úgy tudja, hogy az Eclipse nevű hajó 170 méter hosszú, és a német hajógyár által benyújtandó végső számla 724 millió font (220 milliárd forint) lesz. Ez több mint a kétszerese az eredetileg tervezett költségeknek, mivel Abramovics folyamatos módosítási követelésekkel állt elő a jacht három évvel ezelőtt kezdődött építése során.

Az új hajóval az orosz pénzember maga mögé utasítja Dubaj uralkodóját is, akinek úszó palotája a maga 165 méteres hosszával egyelőre a világ legnagyobb magánjachtja.

Abramovics eddig is egész flottával bírt: jelenlegi legnagyobb hajója, a Pelorus 117 méteres, az Ecstasea hossza 87 méter, és a sort az alig 50 méteres Sussuro zárja.

A The Sunday Times forrásai szerint a majdani új zászlóshajót, az Eclipse-t - amelyet hivatalosan karácsony előtt adnak át a megrendelőnek - legalább hatvanfős személyzet működteti; a biztonsági szolgálat tagjait állítólag a francia idegenlégió veteránjai közül válogatták.

A szuperjacht védelmét azonban nem bízzák teljesen rájuk; a felszerelés James Bond-filmekből ismerős extrákat is tartalmaz. A hajótest és az ablakok rakéta-becsapódásnak is képesek ellenállni, az ilyen jellegű támadások kivédésére rakétaelhárító rendszert építettek be, és a tartozékok között van egy mini tengeralattjáró is, arra az esetre, ha valamely vészhelyzet miatt menekülni kellene a hajóról.

Az Eclipse-t ugyanakkor más jellegű "támadások" ellen is felkészítették. A brit lap úgy tudja: a védelmi felszerelés része egy lézeres szerkezet, amely automatikusan észleli a jacht körül ólálkodó lesipuskás fotósok gépeinek elektronikus jeleit, és a fényképezőgépre bocsátott, koncentrált lézersugárral teszi lehetetlenné digitális képek készítését.

A hajón 24 vendégkabin lesz, mindegyik egy-egy 180 centiméteres képernyőjű házimozi-rendszerrel felszerelve. A luxus része két helikopter-leszálló és két úszómedence; a nagyobbik - ha leeresztik a vizet belőle - táncparkettként is funkcionál.

Mindebből nem látszik, hogy a világgazdasági válság Abramovics bankszámláját is alaposan megcsapolta. A The Sunday Times évente összeállított vagyonlistájának idei kiadása szerint a brit-orosz oligarcha egy év alatt 4,7 milliárd fontot veszített, és már "csak" 7 milliárd fontja - kevesebb mint 2200 milliárd forintja - van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×