eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hat tipp, hogyan kerüljük el a megfázást

Több száz vírus okozhat megfázást - ezek cseppfertőzéssel terjednek, így bármikor és bárhol elkaphatja őket az ember. A jó hír, hogy a gyakori kézmosás mellett egy sor módszerrel erősíthetjük az immunrendszerünket, és elkerülhetjük a megfázást.

1. Aludjon többet!

Az anyánknak igaza van: több alvásra van szükségünk - erősítette meg egy frissen publikált kutatási eredmény. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói megállapították, hogy azok, akik hét óránál kevesebbet alszanak, háromszor nagyobb eséllyel fáznak meg, mint azok, akik legalább nyolc órát szundikálnak, és komoly jelentősége van az alvás minőségének is.

Az ideális az, ha valaki lefekvés után tíz percen belül elalszik - állítja a kutatást vezető Sheldon Cohen, az egyetem pszichológia professzora.

2. Szabaduljon meg a stressztől!

Azok, akik tartós - legalább egy hónapos - stressznek vannak kitéve, hamarabb megfáznak - állapította meg Cohen professzor egy korábbi kutatása. A házastársi viszály, a családtagokkal és barátokkal való tartós konfliktus, a munkanélküliség, a képzettségnek nem megfelelő munka - mind-mind csökkenti az ellenálló képességet, és egyre rosszabb hatással van az emberre, minél tovább tart a stressz. Egy-egy rossz napnak például ebből a szempontból nincsen semmi jelentősége.

3. Színesítse társadalmi életét!

Ugyancsak Cohen kutatócsoportja derítette ki, hogy azok, akiknek színes a társadalmi életük - vagyis sokféle tevékenységben vesznek részt - jobban ellenállnak a megfázást okozó fertőzésnek - és nem mellesleg általában tovább is élnek. Bár egyes kutatók szerint a lényeg nem a kapcsolatok mennyiségében, hanem a minőségében rejlik, Cohen szerint adatai azt mutatják, hogy ezek a faktorok könnyedén felcserélhetőek.4. Mozogjon!

A testmozgás nem csak abban segít, hogy az ember fitt maradjon, de erősíti az immunrendszert is - figyelmeztetett William Schaffner, a Vanderbilt Orvosegyetem megelőző gyógyászati tanszékének vezetője, a fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai társaság szóvivője. Kisebb kutatások ráadásul azt is bizonyítják, hogy a testmozgás hatására a megfázott betegek gyorsabban meggyógyulnak - tette hozzá.

5. Bízzon a kasvirágban!

A kasvirág megfázással szembeni hatékonyságára találtak bizonyítékokat amerikai orvosok. Eredményeik szerint a gyógynövény kevesebb, mint a felére csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, és jelentősen gyorsítja a felépülést is.

Ez ellentmond egy 2005-ös vizsgálat eredményének, akkor ugyanis arról számolt be a New England Journal of Medicine, hogy a kasvirág - amelyet már az indiánok is használták gyógynövényként - nem akadályozza meg a megfázást, és nem csökkenti annak tüneteit sem.

6. Egy kis C-vitamin biztosan nem árt ilyenkor

Vannak, akik állítják, hogy C-vitamint kell szedni, ha az ember megfázott vagy el akarja kerülni a betegséget, míg mások ennek ellenkezője mellett kardoskodnak. Az azonban bizonyos, hogy keveset árthat, amíg az ember nem felejtkezik el arról, hogy elég folyadékot fogyasszon - állítja William Schaffner.

A baj az, hogy sok ember azt hiszi: ha a C-vitamin kis mennyiségben használ, akkor nagy mennyiségben szedni még jobb - ez azonban nem így van. Ha valakinek a szervezete kiszárad, akkor a C-vitamintól vesekő képződhet vagy kristályosodás rakódhat le a szövetekben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×