eur:
386.73
usd:
355.67
bux:
68281.71
2024. május 17. péntek Paszkál

A barátok és a kollégák tesznek kövérré

Az elhízás "fertőző" - állapította meg egy kutatás, amely rámutat: az olyan közösségekben, ahol sok ember kövér, kevésbé érezzük fontosnak, hogy soványak maradjunk. Mindez magyarázatot adhat arra, miért él egyre több kövér ember a világon.

Egy felmérés készítői 29 európai ország összesen 30 ezer emberét vonták be a kutatásukba, amelyet öt évtizeden keresztül végeztek.

Kiderült, hogy az elhízást az egyes társadalmak úgy adják át egymásnak, mint egy úgynevezett szociális vírust, mint ahogy arra is fény derült: könnyebb elhízni, és nehezebb soványnak maradni egy kövér közösségben.

Az elhízott emberek száma az 1960-as évek óta növekedett meg ugrásszerűen. Nagy-Britanniában 1980-ban a férfiak 6 százaléka, és a nők 8 százaléka volt elhízott.

Húsz évvel később már a férfiak 22, a nőknek pedig a 23 százaléka mondhatta el magáról ugyanezt, ekkor a 60 milliós lakosú szigetországban 12 millióan szorultak orvosi segítségre a kövérségük miatt. Ha mindez folytatódik, 2020-ra a felnőttek harmada, a gyermekeknek pedig a fele lesz kövér.

Arra is rámutattak, hogy a legtöbb, elhízást kutató felmérés egy dolgot figyelmen kívül hagy: a szociológiai hatást. Az emberek ugyanis egymáshoz viszonyítják magukat, azaz a kövérek számának növekedésével a viszonyítási alap is változik, a túlsúlyosság válik normálissá.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen tényezők húzhatják a magyar gazdaságot a következő években, milyen kockázatokra érdemes odafigyelni, mi lesz a hozamokkal és a forint árfolyamával. Erről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának igazgatóját kérdeztük. Ezt a felvételt a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián vettük fel május 14-én. A műsor második részében Üzbegisztánról, az üzbég bankszektorról lesz szó, ugyanis az OTP-nek komoly érdekeltsége van az országban. Vendégünk lesz Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, aki nemrég Üzbegisztánban találkozott bankvezérekkel, sőt az pénzügyminiszter-helyettessel is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×