Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fortélyos mókusok meglepő trükkjei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mókusok még a korábban gondoltnál is fondorlatosabbak: a téli élelmiszer-tartalékaik védelmében gyakran nem létező magvak elásását imitálják, annál gyakrabban, minél nagyobb veszélyben érzik az élelmüket.

A pennsylvaniai Wilkes Egyetem kutatói és diákjai a szürke mókusok viselkedését tanulmányozva figyelték meg, hogy az állatok a tartalékaikat veszélyeztető rivális mókusok, madarak vagy éppen emberek megtévesztése érdekében időnként csak mímelik a magvak elvermelését.

Ez a fortély meglepte a szakembereket, hiszen ez a ravaszság meglehetősen ritka az állatvilágban, rágcsálóknál pedig most figyelték meg először.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a mogyorók és más magvak földbe és levelek alá rejtésének mozdulatsora az esetek ötödében csak a megtévesztést szolgálja, ha azonban veszélybe kerülnek a készletek - a kísérletben a diákok kezdték fosztogatni a mókusokat -, akkor ennél is gyakrabban trükköznek.

A vizsgálatot vezető Michael Steele szerint ez a viselkedés arra utal, hogy a szürke mókusok a korábban feltételezettnél összetettebb gondolkodási mintákat követnek. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet, más szakemberek szerint csak arról van szó, hogy az állatok próba-szerencse alapon megtapasztalták, hogy ezzel a módszerrel hatékonyan védhetők az élelemkészletek.