eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A fortélyos mókusok meglepő trükkjei

A mókusok még a korábban gondoltnál is fondorlatosabbak: a téli élelmiszer-tartalékaik védelmében gyakran nem létező magvak elásását imitálják, annál gyakrabban, minél nagyobb veszélyben érzik az élelmüket.

A pennsylvaniai Wilkes Egyetem kutatói és diákjai a szürke mókusok viselkedését tanulmányozva figyelték meg, hogy az állatok a tartalékaikat veszélyeztető rivális mókusok, madarak vagy éppen emberek megtévesztése érdekében időnként csak mímelik a magvak elvermelését.

Ez a fortély meglepte a szakembereket, hiszen ez a ravaszság meglehetősen ritka az állatvilágban, rágcsálóknál pedig most figyelték meg először.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a mogyorók és más magvak földbe és levelek alá rejtésének mozdulatsora az esetek ötödében csak a megtévesztést szolgálja, ha azonban veszélybe kerülnek a készletek - a kísérletben a diákok kezdték fosztogatni a mókusokat -, akkor ennél is gyakrabban trükköznek.

A vizsgálatot vezető Michael Steele szerint ez a viselkedés arra utal, hogy a szürke mókusok a korábban feltételezettnél összetettebb gondolkodási mintákat követnek. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet, más szakemberek szerint csak arról van szó, hogy az állatok próba-szerencse alapon megtapasztalták, hogy ezzel a módszerrel hatékonyan védhetők az élelemkészletek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×