eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Százharminc évig élt egy szigonnyal a hátában

Valószínűleg nem sokkal az amerikai polgárháború után próbálták először kilőni azt a grönlandi bálnát, amellyel májusban végeztek a vadászok Alaszka partjainál. Az állat hátában ugyanis felfedezték egy olyan szigony maradványait, amelyet 1879 és 1885 között gyártottak.

Ritkán találkozni száz évesnél idősebb bálnával, bár kutatók feltételezései szerint az állatok akár kétszáz évig is élhetnek.

A most elejtett állatban egy robbanófejes szigony 13 centi hosszú darabját találták meg. A lelet bizonyítja, hogy az ötven tonnás állat a viktoriánus időktől kalandozott a jeges északi tengerekben.

Szakértők szerint 1890 körül törhetett bele a szigony az állatba. Mivel azonban a bálnavadászok annak idején nem bajlódtak fiatal állatokkal, a bálna már akkortájt kifejlett példány lehetett.

Nehéz meghatározni a bálna korát


"Soha nem találtunk olyan leletet, amellyel ilyen pontosan meg lehet állapítani egy bálna korát" - lelkendezett John Bockstoce, a massachusetts-i Bedford Bálnamúzeum kurátora.

A bálnák korát ugyanis nehéz meghatározni, ezt általában a szemlencséjükben található aminosavak alapján szokták megbecsülni.

A szigony fejében egy apró fémcilinder található, amelybe puskaport töltöttek; ez felrobbant, amikor eltalálták vele a bálnát. Az állat életét a vastag zsírréteg menthette meg.

2001 óta a hetedik régi szigony maradványát találták meg bálnákban, ez azt bizonyítja, hogy az összes állat közül valószínűleg ezek élnek a legtovább.

A legöregebb ismert kékbálna 110 éves volt; a legöregebb barázdás bálna pedig 114.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×