INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

sertéspestis

2020.12.28. 11:45

Mehet Japánba a magyar sertés

Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében - közölte az Agrárminisztérium hétfőn
2020.12.08. 09:44

Nagy a nyomás a magyar sertéshúspiacon

A német helyzet miatt már némileg olcsóbb lett a sertéshús, de a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, nem borítják rá az olcsó importot a magyar piacra.
2020.09.11. 11:28

Világszerte gond, hogy egyre drágább az élelmiszer

Termelési, időjárási csapások és logisztikai nehézségek sora miatt hónapok óta kitartóan drágulnak az alapvető élelmiszerek világszerte. A fejlődő világ országaiban pedig a jövő évi termelést veszélyezteti, hogy a gazdáknak választaniuk kell a saját élelmezésük és a vetőmagok vásárlása között.
2020.07.28. 21:10

Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Az első esetet egy éve vették nyilvántartásba. Azóta a fertőzés hat járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombatiban is felbukkant a betegség. A vaddisznót, amelynek szervezetében kimutatták a kórt, négy kilométerre a magyar határtól, Sajólenke község mellett lőtték ki a hétvégén.
2020.06.26. 16:24

A magyar határhoz vészjóslóan közeli sertéspestis-gócpontokat fedeztek fel

Romániában az elmúlt héten 15 újabb afrikai sertéspestis fertőző gócpontot fedeztek fel a hatóságok, ebből kettő-kettő a román–magyar határ mellett levő Bihar és Szatmár megyében található – közölte pénteken a román élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szakhatóság.
2020.06.22. 15:21

Megvan Szlovákia ismerős ellenfele a koronavírus mellé

Részleges erdőjárási tilalmat rendeltek el több kelet- és közép-szlovákiai járásban az afrikai sertéspestis újbóli felbukkanása miatt. A kór terjedésének megelőzésére óvintézkedéseket jelentett be a szlovák földművelésügyi minisztérium. A tárca felszólította a vadászokat, hogy intenzívebben vadásszanak a vaddisznókra. A helyzet főleg a Magyarországgal határos területeken súlyos, hiszen ott 1500 fertőzött állatot találtak.
2020.05.27. 12:31

Riasztó méreteket ölt az ehető vaddisznóhús pazarlása

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. A tonnaszám kidobásra kerülő állattetemek miatt áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken – számoltak be dél-balatoni vadászok a Hirbalaton.hu-nak.
2020.03.31. 14:30

Jóval több húst vásároltunk, de nem ettünk többet

Az elmúlt hetekben kétszer is tapasztalt felvásárlási láz következményeként jelentős átrendeződés volt tapasztalható a húsipari ágazatban – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, a sertéspestis miatt megjelent kínai kereslet az unióban jelentősen felverte az alapanyagárakat, az áremelkedést azonban a termelők nem hárították át a vevőkre.
2020.03.28. 14:15

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.
2020.03.09. 19:50

Új tervek az afrikai sertéspestis megfékezésére

Megújult Magyarország afrikaisertéspestis-mentesítési terve, amely egyebek mellett a kártalanítási eljárásra is több változást tartalmaz - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
2020.02.13. 09:19

Fogynak a vaddisznók, de nem tudni mennyire

Majd csak a vadászati év végén lesznek pontosabb adatai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak arról, hogy mennyire volt hatékony a korábban az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése céljából elrendelt vaddisznó gyérítés.
2020.01.22. 17:32

Váratlan pillanatban és helyen ütötte fel fejét a veszélyes kór

Az Európai Bizottság egy hónappal ezelőtt, 2019 december közepén döntött úgy, hogy Szlovákia már nem számít sertéspestissel fertőzött területnek, most mégis visszatért a kór északi szomszédunkhoz. A Kassa-vidéki járásban is felütötte ugyanis a fejét az afrikai sertéspestis, amely korábban Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.
2020.01.08. 10:07

Megjósolhatatlan, mikor lehetünk úrrá a rettegett sertéspestisen

Miközben a világ több pontján dolgoznak az afrikai sertéspestis elleni gyógyszer kifejlesztésén, Romániában újabb 26 ezer állatot kell leölni a betegség miatt. Magyarországon eddig csak vaddisznókban bukkant fel a vírus – mutatott rá az Országos Főállatorvos.
2020.01.06. 11:38

Németország készültségben a rettegett kór miatt

Németország a legnagyobb európai sertéshús exportőr, az évi ötmillió tonnás sertéstermelés fele külföldi piacokra kerül, így a sertéspestis az ágazat összeomlását okozhatja.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018