eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Luxuscikké vált Horvátországban a malachús - megvan az oka

Horvátországban az ünnepek hagyományos része a malachús, azonban aki idén is tartani szeretné a tradíciót, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A horvát családok többsége számára elképzelhetetlenek az ünnepek malachús nélkül. Délnyugati szomszédjaink nemcsak szilveszter napján esznek malacot, hanem karácsonyra is - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt hónapokban kitört sertéspestis-járvány miatt viszont sokan kénytelenek lemondani a tradicionális fogásról, ugyanis súlyos áruhiány alakult ki. Zágráb októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött telepek 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Ez utóbbi rendelet 50 ezer sertést érintett.

Ezen intézkedések hatására eltűntek a piacról a kistermelők, a nagyobb szereplők pedig nem képesek kielégíteni a piac igényeit. Ebből kifolyólag az áruházak külföldről hozatják a húst, az azonban drága, és a horvátok egy jelentős része a minőséget is kifogásolja - írja a lap.

Összehasonlításképpen: 2022 decemberében egy kilogramm malachús körülbelül 5 euró volt, idén viszont ugyanennyi, de rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők.

A horvátok ezért inkább vagy kihagyják idén az ünnepi menüből a malacot, vagy, akik közelebb laknak a magyar és szlovén határhoz, külföldön szerzik azt be. A lap szerint Mohácson például 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, és sok helyen az árak horvátul és euróban is ki vannak írva. Hozzáteszik, ugyanez a jelenség megfigyelhető más határhoz közeli településeken is.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×