INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

csapvíz

2020.12.15. 15:50

Ivóvíz: új fejezet indult az EU-ban

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó új irányelvről született megállapodást, amely egyebek mellett csökkenteni kívánja a palackozott vízhasználat miatt keletkező műanyaghulladék mennyiségét is – közölte az uniós parlament kedden.
2020.10.24. 13:46

„Valami nincs rendben” – így vizsgázott a hazai csapvíz

Tiszta, finom, friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amelyeket elvárunk a hazai csapvíztől, derül ki egy nyáron végzett lakossági felmérésből. Nem csoda, hiszen a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk. Mégis, ivóvízként a felhasználási listán csupán ötödik helyen szerepel a csapvíz, ugyanis tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra is többen használják azt.
2020.09.10. 19:30

Szakértő: elképzelhetetlen, hogy a vírus az ivóvízbe kerüljön

A legszigorúbban őrzött élelmiszernek tartja az itthoni csapvizet a Magyar Víziközmű Szövetség. Nagy Edit főtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta, nem szükséges műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon majdnem százszázalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.
2020.05.03. 14:05

Találtak valami nagyon nem odaillőt a csapvízben

A Greenpeace Magyarország most először vizsgálta, hogy található-e mikroműanyag a budapesti csapvízben. Kimutatták, hogy bár a csapvízben is van mikroműanyag, de elenyészően kis mennyiségben. Ugyanakkor a Duna vizének vizsgálata a méréseknél nagyobb terhelést mutat.
2020.03.22. 07:00

Ha valamitől nem kell most tartani, az a csapvíz

Járványidőszakban is biztonsággal fogyasztható a csapvíz, ugyanis a koronavírus inaktiválódik az ivóvíz-fertőtlenítési folyamat során – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ információi alapján a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
2019.11.16. 08:30

Szakértő: ólom van a csapvízben - mutatjuk, kik érintettek

Egyebek mellett a gyerekek intelligenciáját és mentális egészségét is veszélyezteti az ólom, ami a régi csövekből kerül be az egyébként tiszta ivóvízbe - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője. Bufa-Dőrr Zsuzsanna környezetmérnök csapata két kutatást is indítottak: a lakosság segítségével a baj mértékét, illetve a víztisztító berendezések hatékonyságát mérik. Egy országos ólomtérkép is készül - ajánlásokkal.
2019.09.03. 06:00

Mikroműanyag a csapvízben: Magyarországon senki sem méri

A magyar csapvíz nem tartalmaz mikroműanyagot, mert a felszín alatti vízforrásokból származik, ahova nem kerülhetnek szennyezők – állítja a Magyar Víziközmű Szövetség. A szervezetnek azonban nincsenek adatai erről. A mikroműanyagok – állatkísérletek szerint – emésztőszervi problémákat okozhatnak.
2019.07.14. 12:19

Rossz belegondolni, mik zajlanak a raktárakban

Klebsiella oxytoca baktériumot talált egy frissen piacra dobott, palackozott pi-vízben a Index által megrendelt laboratóriumi vizsgálat. Ennek a fajta baktériumfertőzésnek a forrását legtöbbször az emberi ürülékkel történt szennyeződés okozza. A Magyar Víziközmű Szövetség a hírre reagálva újra hangsúlyozza, hogy Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz, a palackozott vizekkel ellentétben a fogyasztása környezetbarát is.
2019.05.09. 20:15

Nem áll meg Budapest határainál az ólmoscsapvíz-ügy

Tizennyolcezer lakás lehet érintett az 1945 előtt létesített ólom vízvezetékekkel kapcsolatban Heves megyében, de ha van is szennyezés, azért az egyes ingatlanok gazdái felelnek az illetékes hivatalok szerint.
2019.05.03. 13:34

Itt az "ólomtérkép" a szennyezett budapesti csapvízről

A beérkezett ivóvízminták mintegy ötödénél mért magas ólomtartalmat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Magyar Víziközmű Szövetség szerint leginkább az 1945 előtt épült házaknál lehet ilyen módon szennyezett a víz.
2018.10.23. 17:14

Javulhat a csapvíz minősége

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el a csapvíz minőségének javítása és a műanyagszemét csökkentése érdekében - közölte az uniós parlament sajtóirodája .
2017.09.07. 04:04

Műanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz

Láthatatlan mikroműanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos - állítja egy szerdán publikált jelentés.
2017.07.31. 05:30

Bajban a vízellátásunk - tízezer milliárd forintra lenne szükség

A vezetékes víz negyede elfolyik az elöregedett víziközmű-hálózatból – állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztályának kiszivárgott jelentése. A legsürgetőbb javítások is 3000 milliárd forintba kerülnének.
2017.07.22. 18:08

Igyunk csapvizet!

Egészséges, biztonságos és olcsó a csapvíz - mondta el a Magyar Víziközmű Szövetség miután a meteorológusok a következő napokra nagy hőségre figyelmeztetett.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018