eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Százmilliót csaltak össze a szén-dioxid kvótával

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozásának adatai alapján a százmillió forintot is meghaladhatja a szén-dioxid kvótákkal összefüggő bűncselekménnyel okozott kár - számolt be a police.hu.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya jelentős értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. N. P. 58 éves budapesti lakos és társa ellen.

A nyomozás adatai szerint a férfi osztrák állampolgárságú társával 2013. április 12-én a bécsi cégbíróságon bejegyeztetett egy gazdasági társaságot azzal a céllal, hogy tényleges üzleti tevékenység nélkül 2013 és 2014 években Magyarországon szén-dioxid kvóták eladásának valótlan ígéretével magyar állampolgároktól pénzt szerezzenek.

A sértettek részére az általuk befizetett összeg értékének megfelelő, a szén-dioxid kvóták után járó és cégük nevében kibocsátott tanúsítványokat adtak, amelyekről azt állították, hogy forgalomképesek, értékük folyamatosan emelkedik, azokkal a cég kereskedelmi platformján, illetve a tőzsdén is lehet kereskedni, valamint egy év elteltével cégük az ügyfél kérésére 33 %-os hasznot biztosítva akár vissza is vásárolja azokat.

A sértettek megtévesztéséhez igénybe vették több, a cég jogszerű működésével kapcsolatosan megtévesztett üzletkötő, pénzügyi tanácsadó segítségét is, akiknek a tevékenységükért jutalékot fizettek.

A rendőrség megállapította, hogy

a gazdasági társaság nem rendelkezett és nem is kereskedett szén-dioxid kvótákkal,

a gyanúsított és osztrák állampolgárságú társa kizárólag a jogtalan haszonszerzésre törekedett.

A cég képviselői a sértettek által befektetett összegeket visszafizetni nem tudták, illetve H. N. P. 2014 évben ismeretlen helyre távozott, a sértettek és a hatóság részére elérhetetlenné vált.

A bűncselekménnyel okozott anyagi kár - az eddig beazonosított 104 sértett sérelmére - meghaladja a 100 millió forintot.

A rendőrség kezdeményezésére a cég két képviselőjének elfogása érdekében európai elfogatóparancs kiadására került sor, ami alapján H.N.P. budapesti lakost 2017. május 26-án Budapesten elfogták, osztrák társának felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a férfit gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásának indítványozását. Az illetékes ügyészség indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság 2017. május 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×