eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin

Elárverezik az indiai miniszterelnök drága öltönyét

Elárverezik az indiai miniszterelnök "botrányöltönyét", azt a sötétkék zakót és nadrágot, amelybe Narendra Modi a saját nevét szövette bele csíkozásként apró aranyozott betűkkel.

Az öltönyt, amely indiai sajtóértesülések szerint egymillió rúpiába (4,35 millió forint) került, egyetlen alkalommal, Barack Obama január 25-i újdelhi látogatása alkalmával viselte a tavalyi választásokat alacsony származását hangoztató jelszavakkal fölényesen megnyerő politikus.

Az Obama és Modi találkozójáról készült fotók kinagyításával derült ki, hogy az öltöny csíkjait a kormányfő belehímzett neve alkotja, s a miniszterelnök hiúságát tükröző viselet kiváltotta a közösségi média gúnyolódását és az ellenzéki pártok heves bírálatát. A Kongresszus Párt szerint a kormányfő jobban tenné, ha urizálás helyett beváltaná a szegényeknek tett ígéreteit.

Feltételezések szerint az öltöny körüli botrány jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett egy azóta tartott időközi helyhatósági választáson.

A zárt nyakú zakót és a nadrágot egy szerdán kezdődött háromnapos jótékonysági aukción bocsátják áruba Szurát kikötővárosban, az indiai gyémántipar fellegvárában 454 olyan tárggyal - köztük ezüst mandzsettagombokkal, drágakőberakásos ezüstládikával, porcelánvázával, szőnyeggel - együtt, amelyet hivatalba lépése óta kapott ajándékba a miniszterelnök. Az árverés bevételét a Gangesznak, a hinduk szent folyójának a megtisztítására fordítják.

Az öltönynek nincs kikiáltási ára, mert - mint a szervezők mondták - a viselet "felbecsülhetetlen értékű", a vevőknek maguknak kell eldönteniük, hogy mennyit ér meg nekik. Indiai sajtójelentések szerint a licit szerda reggel már induláskor meghaladta a 20 millió forintnak megfelelő összeget.

Narendra Modi rendszeresen elárvereztette azokat az ajándékokat is, amelyeket a Gudzsarát állam élén eltöltött 12 év alatt kapott, a bevételt lányok oktatási programjaira fordították az államban. Egy hivatalos közlése szerint 950 millió rúpia (4,1 milliárd forint) folyt be ily módon Gudzsarátban.

A hindu nacionalista miniszterelnököt legodaadóbb hívei félistenként imádják.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×