eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

Több mint hétszáz autó volt egy férfi nevén

Összesen 765 autó volt a keszthelyi okmányiroda nyilvántartásában annak a férfinak a nevén, aki társával együtt vásárolt és adott tovább főként bontásra szánt kocsikat, de mindannyiszor "elfelejtették" befizetni az átíratás költségeit - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyben közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást, ennek eredményeként a rendőrség vádemelési javaslatot tett a két gyanúsítottal szemben - mondta Csizmazia Péter sajtóreferens.

Az esetre akkor derült fény, amikor 2008 májusában egy asszony feljelentést tett, mert a nevében az egyik férfi mint vevő három alkalommal írt alá gépkocsik adásvételéről szóló biankó szerződéseket. A feljelentő közlése szerint a gépkocsikat nem látta, azok soha sem voltak a tulajdonában, még a járművek azonosítójáról sincs ismerete.

Kiderült, hogy az okmányirodánál összesen 11 gépkocsiról volt olyan adásvételi szerződés, amelyen a feljelentést tévő asszony vevőként szerepelt, ezért vele szemben a járművek tulajdonjog-bejegyzésének elmulasztása miatt az APEH eljárást is indított, és intézkedett, hogy az elmaradt összeget a munkabérből tiltsák le.

A feljelentés kapcsán indult nyomozás során a keszthelyi rendőrök megállapították, hogy a gépkocsikat a két gyanúsított férfi vásárolta úgy, hogy az adásvételi szerződésekre a feljelentő aláírása került vevőként, azonban az autók árát - mint tényleges tulajdonos - az egyik gyanúsított fizette ki. Az is kiderült azonban, hogy több alkalommal a feljelentő saját maga írta alá a szerződéseket akkori barátja, a másik gyanúsított "befolyásolására", de nem volt tisztában a következményekkel.

A nyomozás során a rendőrök a keszthelyi okmányirodától kért adatok alapján megállapították, hogy a gyanúsítottak nevére összesen 765 autót írattak. Az autók adásvételénél a szerződést minden esetben az egyik gyanúsított vevőként látta el kézjegyével, míg a gépkocsik vételárát a másik gyanúsított fizette ki, aki az autókat saját nevére nem íratta át, így az átírási költségek, illetékek megfizetése elmaradt.

Az üzletekhez nevét adó társa jutalékot kapott, s mivel ő jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkezett, az illetékfizetési kötelezettség elmulasztása ellenére sem kellett attól tartania, hogy adók módjára, például a keresetéből letiltva hajtják azt be rajta.

A két gyanúsított elsősorban bontásra váró autókat vásárolt meg jutányos áron, vagy "szívességből" szállítottak el kocsikat volt tulajdonosuktól, hogy aztán továbbértékesítsék azokat. Zala és Somogy megye területén újságokban is hirdették, hogy lejárt műszaki érvényességű autókat vásárolnak.

A sajtóreferens a két férfi által ki nem fizetett közterhek összegéről nem tudott adatot közölni, de elmondta, hogy a gyanúsítottaknak összesen 776 rendbeli közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×