eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor tárgyalni fog Volodimir Zelenszkijjel

A miniszterelnök elfogadta az ukrán elnök felkérését, tehát a két vezető tárgyalni fog egymással; most már csak az a kérdés, hogy mikor és miről. Ez Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján hangzott el, amelyen a kormányfő azt is elmondta, hogy Magyarország miért nem támogatja Ukrajna pénzügyi finanszírozásának uniós módszerét.

Az Európai Unió öt év alatt 50 milliárd eurót akar adni Ukrajnának a közös költségvetésen keresztül, és ezt a pénzt hitelfelvételből teremtené elő. Magyarország szerint ez rossz megoldás - közölte a miniszterelnök a Kormányinfón.

A magyar álláspont ezzel kapcsolatban az, hogy ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor először is ne adjunk öt évre, mert fogalmunk sincs arról sem, hogy mi lesz negyedév múlva, nem hogy mi lesz öt év múlva. "Tehát valami értelmes időkeretet jelöljünk ki" - fejtette ki Orbán Viktor.

A támogatás mértékéről szólva elmondta: ezt

aszerint kell meghatározni, hogy az Egyesült Államok mennyit vállal abból a teherből, amit ma Ukrajna támogatása jelent.

A harmadik magyar javaslat az, hogy ha ad is az EU ilyen pénzt, azt semmiképpen ne adja a költségvetésen keresztül.

"Mert egy bizonytalan nagyságrendű tétel szétzilálja a költségvetést, és nem szól amellett semmi érv, hogy miért kellene ilyen bonyolult módon bevezetni a pénzt a költségvetésbe, onnan pedig bonyolult rendszerben kiutalni. Ahelyett, hogy összejönnénk és azt mondanánk, hogy mindenki tegye le, úgy, mint a költségvetésnél is szoktuk, mondjuk a nemzeti össztermék arányában azt az összeget, amit szán erre a célra, de a költségvetésen kívül" - magyarázta.

Negyedik problémaként azt említette, hogy a magyar kormány nem akar senkivel közösen hitelt felvenni.

"Közösen pénzt felvenni más országokkal, miközben ezekkel az országokkal folyamatosan politikai vitánk van, nem ésszerű dolog" - érvelt Orbán Viktor, megemlítve, hogy a magyar parlamentnek van is egy erre vonatkozó szabálya, de ez a kormány álláspontja is.

Orbán Viktor bejelentette, hogy hajlandó személyesen tárgyalni Zelenszkij ukrán elnökkel.

"Kétoldalú kapcsolatok ügyében is állok rendelkezésére. A két külügyminiszter készítse elő a tárgyalást és akkor az meg fog történni. Azt mondta, hogy szeretne tárgyalni az európai uniós tagságukról is, amire azt a választ adtam, hogy először rendezzék le az európai miniszterelnökök egymás között, hogy mit akarnak, és majd utána van értelme tárgyalni Ukrajnával. Most még az első fázisban vagyunk. (.) Magyarán nyugodtan mondhatjuk, hogy tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam" - összegzett.

A miniszterelnök ismét tűzszünetet sürgetett és hangsúlyozta, hogy Európa nem maradhat ki a majdani béketárgyalásokból, mert akkor az amerikaiak és az oroszok Európa feje felett fognak megállapodni.

Orbán Viktor kiemelte még, hogy álláspontjuk szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×