eur:
390.62
usd:
363.98
bux:
68177.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia uniós-tagságának - a nap hírei

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint november második felében már alá lehet írni a jövő évi bérmegállapodást. Lezárja a 2 éve elindított, 201 milliárd eurós lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot a kormány.

Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia uniós-tagságának, amely Európa érdekét is szolgálja – erősítette meg a magyar és grúz kormány együttes ülése után a magyar kormányfő. Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország azért támogatja a tagjelölti státusz megadását, mert ezt igazságosnak látja, másfelől mert Európa versenyképességének fenntartásához is szükség van olyan, gyorsan fejlődő országokra, mint Grúzia. A tanácskozásokon számos együttműködési megállapodást is aláírtak, a többi között pénzügyi, agrárgazdasági, kereskedelmi és oktatási területeken.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint november második felében már alá lehet írni a jövő évi bérmegállapodást. Czomba Sándor a Kossuth rádióban fontosnak nevezte, hogy a piac szereplői minél hamarabb megismerjék, mi várható a következő évben. Hozzátette: az egyeztető fórumon 10-15 százalék közötti növekedést prognosztizáltak a jövő évi minimálbérre és garantált bérminimumra.

Lezárja a 2 éve elindított, 201 milliárd eurós lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot a kormány. Az így felszabaduló forrás terhére pedig meghirdetik a 75,8 milliárdos keretösszegű, új Napenergia Plusz Programot. Erről egy kormányhatározat alapján ír a portfolio. A határozat szerint ezzel a 2024-től bruttó elszámolásba kerülő családok számára terveznek 65 százalékos támogatást nyújtani a napelemek és tárolók együttes telepítéséhez.

A gabonafeldolgozásban résztvevő vállalkozások számára is elérhető az államilag kamattámogatott forgóeszköz hitel - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár azt közölte: a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett agrár hitelprogramok között a malomipari termékeket, valamint mellettük a pékárut vagy tésztaféléket előállító vállalkozások maximum 1 milliárd forint erejéig, akár 6 éves futamidővel igényelhetnek hitelt.

Nem okoz fennakadásokat a betegellátásban az orvostechnikai eszközök beszállításának elmaradása – hangsúlyozza a Országos Kórházi Főigazgatóság. A szervezet az elmúlt napok híreire reagálva azt közölte: az elmúlt időszakban az állami fenntartású kórházak adósságának növekedését több olyan előre nem tervezhető külső tényező befolyásolta, amelyek hatását a felelősségteljes belső gazdálkodás nem tudott ellensúlyozni. Azt is hangsúlyozza: a beszállítói képviseletekkel folytatott egyeztetések előre vetítik a kialakult helyzet megnyugtató rendezését.

További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az érintettek hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hozza majd őket Magyarországra, a tervek szerint péntek délután érkeznek haza. A tárcavezető arról számolt be, hogy folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel a körülményekhez képest.

A török elnök utasítást adott a tárgyalások megkezdésére a Hamász civil túszainak elengedéséről - közölte egy török elnökségi forrás. A Hamász iszlamista fegyveresek a múlt szombati, Izrael elleni támadásában több mint 1.300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3 ezer, és további körülbelül 150 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva.

Humanitárius segítségnyújtást sürgetett a Gázai övezetben élő palesztinok számára az egyiptomi elnök. Abdel Fattáh esz-Szíszi közölte: meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.

A zsidó vallásban kötelező pihenőnapnak számító szombati napon is indít járatokat az izraeli légitársaság, hogy lehetővé tegye az izraeli hadsereg tartalékosainak hazatérését az Egyesült Államokból és Ázsiából. A döntést rabbik is jóváhagyták, arra a vallási kitételre hivatkozva, amely szerint az életmentés felülírja a vallás más parancsolatait.

Lengyelország és Csehország után Ausztria is meghosszabbítja 20 nappal az ellenőrzést a Szlovákiával közös határán - jelentette be Gerhard Karner belügyminiszter. A pozsonyi kormány szerdán szintén a szlovák-magyar határellenőrzés november 3-ig tartó meghosszabbításáról a növekvő migrációs nyomás és az embercsempész-útvonalak elvágása érdekében.

Oroszország újabb dróntámadást intézett Ukrajna dunai kikötői infrastruktúrája ellen, kárt okozva az Odessza megyében található létfontosságú exportútvonalban. A kikötői infrastruktúra és a lakóépületek megrongálódtak. A támadás okozta tüzeket eloltották, egy nőt égési sérülésekkel kórházba vittek.

Szűkössé válhat a dízelüzemanyag-ellátás télen Európában, amit lehet, hogy csak egy enyhe téllel lehet elkerülni – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet arra figyelmeztet, hogy az ellátási korlátok, az orosz nyersolajra vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő uniós embargó miatt télen dízelüzemanyag-hiány léphet fel Európában.

Megszüntették a pesterzsébeti halálos iskolai balesetet okozó sofőr őrizetét. A férfi szabadlábon védekezhet. Bár a rendőrség a letartóztatást kezdeményezte, az ügyészség úgy döntött, hogy nincs szükség kényszerintézkedésre – tudta meg a 24.hu. A teherautósofőr az iskola udvaráról akart kiállni, amikor kidöntött egy kőkerítést, ami rádőlt egy 9 éves kisfiúra, aki a helyszínen életét vesztette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×