eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A BudaPart városnegyed egyik épülete Budapesten 2022. augusztus 3-án. A Kopaszi-gát melletti BudaPart városnegyed fejlesztés nagyjából egyharmadánál tart. Eddig 5 lakóépület 850 lakása, 2 irodaépület 40 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterülete és az épületek földszintjén 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület készült el.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tilos napelemet erkélyre szerelni

Tele van az internet olyan magyar nyelvű hirdetésekkel, amelyek erkélyre szerelhető napelemeket kínálnak. Bécsben már óriási a kereslet erre a rezsicsökkentő termékre, az InfoRádió szerint azonban Magyarországom jogellenes a használatuk.

Az Euronews tudósítása szerint Bécsben már lassan megszokottá válik az erkélyekre szerelt napelemek látványa. A portál úgy tudja, hogy az osztrák fővárosban egy év alatt megnyolcszorozódott a napelemmel ellátott balkonok száma. Renate Schattovits bécsi nyugdíjas azt reméli, hogy az újonnan felszerelt rendszer enyhíti a kiszolgáltatottságát a száguldó energiaárakkal szemben.

"Remélem, hogy így tudok spórolni egy kicsit, és az is rendben van, hogy a felesleg a központi hálózatba kerül, mert azt máshol fel tudják használni" – nyilatkozott a nyolcvan éves osztrák hölgy az Euronewsnak.

Ausztriában ezernyolcszáz euróba, tehát nagyjából 720 ezer forintba kerül a napenergiát egy inverter segítségével váltóárammá átalakító rendszer, amit a konnektorba kell bedugni. A balkonnapelemek egy átlagos háztartás éves energiafogyasztásának egyharmadát képesek biztosítani. Az esetleges felesleget pedig az osztrákoknál kompenzáció nélkül a bécsi elektromos hálózatba terelik át.

"Ha süt a nap, a lakó pedig otthon távmunkában dolgozik, akkor a napelemrendszer működteti a légkondicionálót és a számítógépet. De ha éppen nincs energiafogyasztás, akkor az áram bekerül az elektromos hálózatba" – mondta a portálnak Christian Call, a bécsi áramszolgáltató munkatársa.

Erkélyre szerelhető napelemet már magyar nyelvű internetes hirdetésekben is kínálnak, ilyet tehát elvileg bárki vehet itthon is, de mégsem tanácsos, mert az InfoRádió úgy tudja, ez a rendszer Magyarországon szabályellenes. Erről először a G7.hu írt: konnektorba dugható napelemes rendszer kialakításával a felhasználó szerződésszegést követ el, amelynek az elosztói üzletszabályzat szerint a jogkövetkezménye kötbér, felszólítás, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződés felmondása és a szolgáltatás megszüntetése – tájékoztatta a portált az Opus Titász.

Leegyszerűsítve: Magyarországon az a probléma, hogy

a balkonnapelemeket a konnektorba, vagyis az állami közműhálózatba kell bedugni, és innentől kezdve a betáplált, de fel nem használt áramért még az államnak kellene fizetnie a háztartásnak.

Ehhez viszont nemhogy megengedő jogszabályok, de még megfelelő mérőórák sincsenek Magyarországon. Az InfoRádió is kikérte az E.ON és az Opus Titász szakvéleményét. Az E.ON azt ígéri, napokon belül részletes műszaki és jogi válaszokat ad a kérdéseinkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×