INFORÁDIÓ
2022. október 4. kedd
Ferenc

balkon

napelem

ausztria

rezsicsökkentés

A BudaPart városnegyed egyik épülete Budapesten 2022. augusztus 3-án. A Kopaszi-gát melletti BudaPart városnegyed fejlesztés nagyjából egyharmadánál tart. Eddig 5 lakóépület 850 lakása, 2 irodaépület 40 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterülete és az épületek földszintjén 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület készült el.

Tilos napelemet erkélyre szerelni

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Tele van az internet olyan magyar nyelvű hirdetésekkel, amelyek erkélyre szerelhető napelemeket kínálnak. Bécsben már óriási a kereslet erre a rezsicsökkentő termékre, az InfoRádió szerint azonban Magyarországom jogellenes a használatuk.

Az Euronews tudósítása szerint Bécsben már lassan megszokottá válik az erkélyekre szerelt napelemek látványa. A portál úgy tudja, hogy az osztrák fővárosban egy év alatt megnyolcszorozódott a napelemmel ellátott balkonok száma. Renate Schattovits bécsi nyugdíjas azt reméli, hogy az újonnan felszerelt rendszer enyhíti a kiszolgáltatottságát a száguldó energiaárakkal szemben.

"Remélem, hogy így tudok spórolni egy kicsit, és az is rendben van, hogy a felesleg a központi hálózatba kerül, mert azt máshol fel tudják használni" – nyilatkozott a nyolcvan éves osztrák hölgy az Euronewsnak.

Ausztriában ezernyolcszáz euróba, tehát nagyjából 720 ezer forintba kerül a napenergiát egy inverter segítségével váltóárammá átalakító rendszer, amit a konnektorba kell bedugni. A balkonnapelemek egy átlagos háztartás éves energiafogyasztásának egyharmadát képesek biztosítani. Az esetleges felesleget pedig az osztrákoknál kompenzáció nélkül a bécsi elektromos hálózatba terelik át.

"Ha süt a nap, a lakó pedig otthon távmunkában dolgozik, akkor a napelemrendszer működteti a légkondicionálót és a számítógépet. De ha éppen nincs energiafogyasztás, akkor az áram bekerül az elektromos hálózatba" – mondta a portálnak Christian Call, a bécsi áramszolgáltató munkatársa.

Erkélyre szerelhető napelemet már magyar nyelvű internetes hirdetésekben is kínálnak, ilyet tehát elvileg bárki vehet itthon is, de mégsem tanácsos, mert az InfoRádió úgy tudja, ez a rendszer Magyarországon szabályellenes. Erről először a G7.hu írt: konnektorba dugható napelemes rendszer kialakításával a felhasználó szerződésszegést követ el, amelynek az elosztói üzletszabályzat szerint a jogkövetkezménye kötbér, felszólítás, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződés felmondása és a szolgáltatás megszüntetése – tájékoztatta a portált az Opus Titász.

Leegyszerűsítve: Magyarországon az a probléma, hogy

a balkonnapelemeket a konnektorba, vagyis az állami közműhálózatba kell bedugni, és innentől kezdve a betáplált, de fel nem használt áramért még az államnak kellene fizetnie a háztartásnak.

Ehhez viszont nemhogy megengedő jogszabályok, de még megfelelő mérőórák sincsenek Magyarországon. Az InfoRádió is kikérte az E.ON és az Opus Titász szakvéleményét. Az E.ON azt ígéri, napokon belül részletes műszaki és jogi válaszokat ad a kérdéseinkre.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hiába spórolnánk vele, nálunk tilos napelemet erkélyre szerelni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018