eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Összeroncsolódott személyautó a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épületnél, ahol homlokzati fal és tetőszerkezeti elemek dőltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én. Az omlás az épület tetejéről indult el, amely magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Jókai utcai tragédia: ezek a régi társasházak időzített bombák lehetnek

A nem megfelelő karbantartás miatt bármikor történhet olyan tragédia, mint hétfőn a Jókai utcában – figyelmeztet a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke. Bék Ágnes az InfoRádiónak azt mondta: a lakóközösségek jellemzően pénzhiány miatt nem foglalkoznak a statikai ellenőrzésekkel, a tetőszerkezet vizsgálatával.

Mint ismert, leomlott egy társasház legfelső emeleti párkányfala, egy nőnek súlyos, három másik embernek könnyebb sérüléseket okozva hétfőn Budapesten, a Jókai utcában. Később kiderült, hogy a tetőtér épp beépítés-átalakítás alatt állt, luxuslakásokat terveztek oda. A vizsgálatok egyelőre folyamatban vannak. A belső udvaros, négyemeletes társasház 1895-ben épült.

"A tetőszerkezetek sok esetben elég elzártak, a közös képviselő és a szakemberek is alig járnak fel. Ráadásul sok esetben úgy építették a tetőszerkezet ácsolt részét, hogy az el is van takarva, esetleg nem is látni, hogy ott problémák vannak. Éppen ezért műszaki-szakmai felülvizsgálatot kellene kérni a régi társasházaknál, ennek viszont a költsége elég magas. Ezt elő kell terjeszteni közgyűlésen, javaslatot kell tenni arra, hogy milyen szakértőt kell felkérni a szakmai vélemény megalkotására, és persze a tulajdonosoknak dönteniük kell az egész finanszírozásáról" – sorolta Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke.

A legtöbb probléma egyébként épp abból van, hogy a tulajdonosok végül azt mondják, hogy ha látszólag nincs probléma, akkor minek költsenek erre, ha annyi minden mást is kellene csinálni.

"Nem igazán érzik a veszélyhelyzetet, csak amikor egy-egy ilyen eset előfordul, akkor hirtelen sokkal ez érdeklődőbbek lesznek, kíváncsiak lesznek, hogy az ő házuk hogy áll, azzal mit lehetne csinálni."

Ilyen, akár statikai vizsgálatot végeztetni nem évente kell. Ha a szakértő nem állapít meg semmilyen olyan problémát, amiben intézkedni kell, akkor legközelebb 10 év múlva is elegendő lehet – mondta Bék Ágnes. Ám ha a szakértő megállapít valamilyen problémát, amit orvosolni kell, és azzal nem lehet sokat várni, akkor nyilván a szakmai anyagában leírja ezt, és arra vonatkozóan a társasház fel tud készülni.

"A Jókai utcai azonban nem egy általános tetőomlás volt, hiszen épp kivitelezés zajlott. Egy olyan háznak, ahol semmilyen munkálatot nem végeznek, a stabilitása általában erős. Viszont mindenkinek, aki be szeretné építtetni a tetőterét, mindennek nagyon alaposan utána kell járnia, minden szakértőt fel kell kérnie vizsgálatra, a bontások, építések pedig csak építési hatósági engedéllyel történhetnek. Feltehetően tehát az építési hatóság is körültekintően megnézte az ingatlant, ezért

feltételezhető, hogy kivitelezési hiba történt"

– mondta a szakértő. (A kivitelező cég nyilatkozata szerint ők minden előírást betartottak.)

A statikai, karbantartási és műszaki vizsgálatokat egyébként a közös képviselőnek kell kezdeményeznie, de mentesül a felelősség alól, ha a közgyűlés napirendjére felveszi vagy a tervszámok közé beépíti, ám a tulajdonosok nem szavazzák meg. Ilyenkor a felelősség áthárul az összes tulajdonosra.

Azt, hogy több ilyen jellegű vizsgálatot elvégezzenek a régi házakon, talán úgy lehetne elősegíteni Bék Ágnes szerint, ha azok az önkormányzatok, amelyeknek a területén régi, 100-150 éves házak vannak, a pályázatok kiírásánál lehetővé tennék a szakértői díjak elszámolását vagy az arra való jelentkezést. Talán egy kis pályázati támogatás esetén többen megnéznék, hogy milyen a társasházuk tetőszerkezete, hogy az ne okozzon esetleg később problémát.

Bék Ágnes korábban elmondta: tipikus jel arra, hogy akár nagy baj is lehet, ha reped a fal. Ilyenkor bármelyik tulajdonos kezdeményezheti a szakértői vizsgálatot, amit a gyanús jelek esetén jobb mielőbb megrendelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×