eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tűzoltók a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épületnél dolgoznak, ahol homlokzati fal és tetőszerkezeti elemek dőltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én. Az omlás az épület tetejéről indult el, amely magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhant.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Élet-halál között a Jókai utcai házomlásban megsérült táncos

Élet és halál között lebeg az a 26 éves táncművész, akire hétfőn ráomlott egy lakóház épületrésze a budapesti Jókai utcában. Az Operettszínház művésze súlyos koponya- és gerincsérülést szenvedett.

Gépekre kötve fekszik a kórházi betegágyán az a 26 éves balerina, aki a Jókai utcában súlyos balesetet szenvedett – írja a Bors.

Az Operettszínház táncművésze éppen a munkahelyére sietett párjával, amikor az egyik lakóház homlokzati elemei, illetve az erkélyek zuhanni kezdenek. Pillanatokkal később a férfi hatalmas robajt hallott, és percekig hiába kereste a barátnőjét. Szólítgatta, de válasz nem érkezett. A nagy porfelhőtől egy ideig semmit sem látott, aztán a törmelékek között megpillantotta a lányt. Azonnal a segélyhívószámot tárcsázta – teszi hozzá a bulvárlap.

A Bors „megbízható forrásból” megtudta: a táncosnő súlyos koponyasérülést szenvedett, és erősen károsodott a gerince is. Az orvosok szinte minden fontosabb lépés előtt konzíliumot tartanak, hogy minél jobb esélyekkel kezeljék. „Az orvosi csapat döntése értelmében először Niki koponyáján végezték el a szükséges beavatkozásokat, a gerincműtétre csak előbbi eredményessége esetén kerülhet sor. Jelenleg sajnos élet és halál között lebeg, de reménykedünk a mielőbbi felépülésében” – fogalmazott a pár névtelenséget kérő jó barátja a lapnak.

Közben a Blikk úgy értesült, hogy a balerinát kedden délután még mesterséges kómában tartották. Egyelőre kétséges, valaha is lábra tud-e állni.

Vélhetően nincs összefüggés a korábbi tűzesettel

A statikai szakvélemény alapján úgy tűnik, hogy nem keletkezett olyan sérülés a házban, ami miatt hosszú távon le kellene azt zárni, vagyis a veszélytelenítési munkálatokat követően a lakók visszatérhetnek otthonaikba – nyilatkozta megkeresésünkre a kerület polgármester, hozzátéve, hogy kedd éjjel 11-kor már visszakapcsolták az áramszolgáltatást.

Soproni Tamás tájékoztatása szerint az önkormányzat átmenetileg szállodai elszállásolást ajánlott föl az érintett lakóknak, akik közül mintegy húszan éltek a lehetőséggel. A polgármester azt is közölte, hogy a körzet képviselőjével, Kecskés Balázzsal közösen indítványozni fogják a csütörtöki képviselő-testületi ülésen, hogy mintegy

50 ezer forint támogatásban részesülhessenek a kárt elszenvedők.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor térhetnek vissza a lakók az épületbe, Soproni Tamás megjegyezte, hogy bár az önkormányzatnak nincs tulajdona, illetve semmifajta érdekeltsége a lakóházban, a közös képviselő arról tájékoztatta, hogy a kivitelező – mely éppen egy ötödik emeletet épített a patinás épületre – bármikor szívesen megkezdené a veszélytelenítési munkát, a kérdés, hogy a rendőrség mikor engedi őket a területre, amit megelőzően még egy kormányhivatali engedélyre is szüksége lesz. A polgármester mindenesetre abban bízik, hogy a héten még sor kerülhet a lakók visszaköltözésére.

Soproni Tamás tartja azt az álláspontját, amiről korábban egy Facebook-bejegyzésében írt, miszerint a május 25-i tűzeset, ami az épület padlásterén pusztított, és a hétfői omlás között vélhetően nincs összefüggés, hiszen előbbi után egy statikusnak kellett megvizsgálnia a tetőszerkezetet, és csak azután engedélyezték az építkezés folytatását. „A logikai lánc mindenesetre erre utal” – jegyezte meg a polgármester, aki szerint az ügy végkimenetelét a rendőrségi vizsgálat fogja megállapítani.

Végül azt is közölte, hogy a szerencsétlenül járt táncművész édesanyjával is felvette a kapcsolatot az önkormányzat, hogy szívesen segítenek bármiféle orvosi rehabilitációs eljárásban.

„Én bízom abban, hogy minél hamarabb felépülhet, és viszontláthatjuk a színpadon is” – fogalmazott.

Legkorábban pénteken?

A Bors kedden a Jókai utcai épületnél találkozott annak néhány lakójával, akik a lapnak elmondták, hogy a legjobb esetben pénteken költözhetnek vissza, addig meg sem közelíthetik az otthonukat. Az utcarészt a rendőrség kordonnal zárta le. A négyszintes lakóházban néhány hete tűz ütött ki, akkor a tűzoltók megfékezték a lángokat, és nem sokkal később mindenki hazamehetett. Az újabb szerencsétlenség előzménye, hogy éppen egy ötödik emeletet építettek a patinás épületre.

A Bors elérte a kivitelező cég, a Pillér-Lakás Kft. ügyvezetőjét. „Jelenleg vizsgálatok zajlanak a baleset körülményeit illetően. Nem érezzük magunkat felelősnek, mert mindent az előírásoknak megfelelően végeztünk. Természetesen értesültünk a fiatal művésznő sérüléséről is, minden segítséget megadunk neki. A cégünk rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással, ami nemcsak az épületkárokra, illetve a lakóház előtt álló, a szerencsétlenségben összetört autókra terjed ki, hanem a balerina gyógykezelésére is. Elmondhatatlanul nagy szerencse, hogy a balesetnek egyelőre nincs halálos áldozata” – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő cégvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×