eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Védőfelszerelést viselő ápolók egy lélegeztetőgépet ellenőriznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szerdai járványadatok: 134 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt egy beteg

Emelkedett a kórházban, valamint a súlyos állapotban lévők száma is. Az iskolás korú gyerekek szülei ma jelezhetik utoljára, hogy kérik vagy nem kérik a 12 éven felüli gyermekük oltását az intézményekben.

A szerdai adatközlés szerint 134 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában és egy halálos áldozata volt a járványnak. Az aktív fertőzöttek száma pedig 7713 főre csökkent.

Az előző napinál 10-zel több, 92 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen (2-vel magasabb a szám a keddinél).

A friss és az elmúlt napok adatai alátámasztják azt, amit Müller Cecília mondott kedden: a negyedik hullám küszöbén vagyunk. A szennyvízadatok tanúsága (térkép itt) szerint pedig máris romlott a helyzet Budapesten és Szegeden, ahol emelkedettnek számít a vírus örökítőanyagának szintje, ez pedig az új fertőzöttek számának erőteljesebb növekedésével jár majd. A mérések szerint ugyanakkor nőni fog a betegszám az ország összes vizsgált nagyvárosában és vonzáskörzetében is.

Az elmúlt egy hét járványadatai is mutatják az emelkedő tendenciát - új fertőzöttek / elhunytak (kórházban lévők / lélegeztetettek):

  • Augusztus 25. szerda: 134 / 1 fő (92 / 13 fő)
  • Aug. 24. kedd: 82 / 2 fő (81 / 11 fő)
  • Aug. 23. hétfő (hosszú hétvégi 3 napos összesítés): 340 / 6 fő (73 / 10 fő)
  • Aug. 19. csütörtök: 123 / 1 fő (76 / 11 fő)
  • Aug. 18. szerda: 109 / 3 fő (75 / 11 fő)
  • Aug. 17. kedd: 45 / 1 fő (85 / 11 fő)

A járvány kezdete óta összesen:

  • 811 337 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma;
  • 30 055 halálos áldozatot tartanak nyilván;
  • 773 569-en gyógyultak meg a statisztika szerint.

A keddi adatok szerint jelenleg hatósági házi karanténban 1101-en vannak, a mintavételek száma 6 513 515-re emelkedett.

Oltásadatok

A beoltottak száma 5 709 197 fő, közülük 5 504 205 fő már a második oltását is megkapta.

Ismét figyelmeztetnek a központi tájékoztató oldalon, hogy a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában arra kért mindenkit, hogy győzzön meg még egy embert az oltásra, és akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval. A kormány szeptembertől újabb nagy oltás melletti kampányt indít.

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőség lesz a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. A szülőnek legkésőbb augusztus 25-ig, (tehát a mai napig) kell visszajelezni az iskolának, hogy kéri, vagy nem kéri az oltást a gyermekének. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×