eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekordszámú halálos áldozata volt a járványnak egy nap alatt Magyarországon - a nap hírei

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése. Ismertette az uniós védettségi igazolásokra vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság.

A járvány kezdete óta az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelte egy nap alatt a koronavírus okozta betegség Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos. 195 ember vesztette életét, így már több mint 17 ezer 400 a halálos áldozatok száma. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte, hogy a kórokozó sokkal agresszívebb brit mutánsa miatt az aktív fertőzöttek csaknem 7 százaléka, több mint 10 ezer beteg van kórházban, és 10 százalékuk szorul gépi lélegeztetésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több fiatalnál alakulnak ki súlyos tünetek.

Már a magyar lakosság 14 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát - közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: csaknem 1 millió 400 ezer ember kapott oltást, közülük több mint 400 ezer a második adagot. Hozzátette: a rendelkezésre álló vakcina határozza meg az oltás sebességét, így nincs szükség újabb oltópontok kialakítására. Az államtitkár továbbra is a regisztrált 60 év felettiek vakcinázását nevezte a legsürgetőbb feladatnak.

Az alapellátó gyermekgyógyászokhoz fordul a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, hogy önkéntesként minél nagyobb számban vegyenek részt a lakosság beoltásában. A szervezet fontosnak tartja, hogy minél többen, minél hamarabb megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát. Az egyesület arra bíztatja a gyerekorvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a környezetükben dolgozó háziorvosokkal, a helyi oltópontok vezetőivel.

A 25 év alattiak munkavállalását szeretné ösztönözni a kormány a korosztály személyijövedelemadó-mentességével - közölte a parlamentben Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a javaslat vitájában. Az ellenzéki pártok támogatják az elképzelést, ugyanakkor bírálták a kormány családpolitikáját. A DK szerint a javaslattal a Fidesz nem oldja meg a fiatalok problémáit. Az MSZP úgy látja, hogy a javaslat elenyésző számú fiatalt érint. A Jobbik szerint a kabinet korábban több intézkedéssel éppen az érintett korosztályt büntette. Az LMP többkulcsos adórendszert, illetve a tanuló fiatalok támogatását is sürgeti.

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna. A DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd a járvány elleni oltások körül kialakult káosz megszüntetéséről és a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló közös ellenzéki előterjesztést vitatta volna meg.

Ismertette az uniós védettségi igazolásokra vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság. Ursula von der Leyen, a testület elnöke azt mondta: a bizottság a dokumentummal is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak. Az igazolvány tartalmazza majd az oltóanyag típusát és azt, hogy engedélyezte-e azt az Európai Gyógyszerügynökség. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint, a vakcinaútlevelet minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, de Brüsszeltől nem útlevelet, hanem vakcinát vár Magyarország.

Továbbra is javasolja az oltást az AstraZeneca vakcinájával a WHO. A szervezet szerint az oltás előnyei nagyobbak, mint a kockázatok. Előzetes közlésében a hét elején az Európai Gyógyszerügynökség is hasonlóan nyilatkozott, de a végleges álláspontot csütörtökön teszi közzé. A vérrögképződéses esetekről érkezett jelentések miatt az elmúlt napokban számos európai ország függesztette fel elővigyázatosságból, átmenetileg az AstraZeneca használatát. Magyarország továbbra is használja a védőoltást.

Szlovákiában elfogadta a munka-, szociális és családügyi miniszter lemondását az államfő. Az egészségügyi tárca vezetője után Milan Krajniak egy héten belül már a második miniszter, aki távozik a pozsonyi kabinetből. A politikus távozását azzal indokolta, hogy pártja így akarja demonstrálni, mennyire érdekelt a koalíciós válság mihamarabbi rendezésében. Közben a gazdasági tárca vezetője is jelezte: a jövő hét elején bejelenti lemondását.

Adóemelést jelentett be az amerikai elnök azok számára, akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál. Joe Biden az ABC News adásában úgy fogalmazott: aki kevesebbet keres 400 000 dollárnál, annak egyetlen centtel sem kell többet adóznia. Elnöki kampányában Joe Biden számos javaslatot tett a vállalkozások és a magas jövedelemmel rendelkező amerikaiak adójának emelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×