eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fiatalok adókedvezménye: a kormány a jövőbe, az ellenzék a választásokba fektetést látja

A családtámogatási rendszer eddig hiányzó darabjaként beszélt a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességéről az adótörvények ehhez szükséges módosításának általános vitájában Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az ellenzék szerint keveseket fog érinteni a javaslat, mert nem keresnek hozzá eleget, továbbá úgy látják, ezt a korosztályt a kormány több korábbi intézkedése sújtotta.

A kormányzat a fogantatástól támogatja a gyermeknevelést, ezzel az elemmel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni - mondta Novák Katalin az országgyűlési vitában. Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket.

A javaslat költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint, ami nem kiadás, sokkal inkább befektetés a jövőbe - fogalmazott, hozzátéve: a fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló eszköz, hiszen csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre.

  • A bruttó átlagkereset szintjéig igénybe vehető kedvezmény akár havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiatalok számára.
  • Napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15-25 év közötti korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát. Rendszeresen 280 ezren dolgoznak; utóbbiak tábora tíz év alatt a negyedével nőtt.

Megemlítette: annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, automatikusan érvényesítik a kedvezményt.

Dunai Mónika (Fidesz) közölte, a mostani javaslattal 2022-től

a fiatalok béréből csak a tb-járulékot vonják le,

de diákszövetkezet keretében foglalkoztatott fiatalok esetében még azt sem. A részmunkaidős fiatalokat is figyelembe véve a teljes érintett korosztály havi keresete átlagosan mintegy negyvenezer, egy év alatt pedig közel félmillió forinttal növekedhet. Szerinte akár félmillió fiatal is jobban jár az intézkedéssel.

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: 2008-ban egy 25 éves munkavállaló a bruttó fizetésének 55,5 százalékát kapta meg, 2022-től a bruttó fizetése

81,5 százalékát

fogja megkapni.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) bár jelezte, hogy támogatni fogják a törvényjavaslatot, de élesen bírálta a kormány családpolitikájának több elemét. Úgy értékelt, hungarikum és negatív rekord, hogy a kormány ilyen sok pénzzel nem ért el fordulatot a demográfiai adatokban. Szerinte "vissza kellene foltozni" a szociális hálót. Véleménye szerint a javaslat csak arról szól, hogy a 2022-es választások előtt

a minimálbéreseknél 25 ezer forint fog csilingelni a bankszámlákon.

Kifogásolta, hogy a kormány a most megcélzott korcsoportot több lépésével is büntette. Ezek közé sorolta a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetését, illetve azt, hogy a csok nem jut el a nehezebb helyzetben élőkhöz.

Szakács László (MSZP) bár a törvényjavaslatot kampányígéretnek nevezte, azt mondta: az MSZP támogatandónak tartja, mivel javít fiatalok anyagi helyzetén. Azonban figyelmeztetett: hiba azt gondolni, hogy a javaslat megoldaná a jelenlegi szociális és demográfiai helyzetet. Sérelmezte, hogy a kormánypártok a személyi jövedelemadó-mentességből eredő kedvezmény mértékét a felső határral számolják, mert egy 25 év alatti pályakezdő "nem nagyon keres 400-430 ezer forintot, vidéken meg végképp nem". Amire pedig egy átlagos fiatal eléri ezt a fizetést, elmúlik 25 éves, így

keveseket érint a javaslat

- foglalta össze.

Varju László (DK) felszólalásában azt mondta: a javaslattal a Fidesz nem oldja meg a fiatalok problémáit. Szerinte a fiataloknak az oktatás a lakhatás, az életkezdés megoldásához vezető út a legfontosabb. Ha erre próbáltak meg volna választ találni, akkor nem egy "választás előtti

ötlethalmaz egyik elemeként

nyújtják be a javaslatot" - emelte ki.

Csárdi Antal (LMP) felszólalásában "az adórendszer ötletszerű,

kampányízű

módosításának" nevezte az előterjesztést. Úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP szövetség megértette, hogy szükség van a többkulcsos adórendszerre, ugyanis a javaslat értelmében az átlagbérig nulla, felette pedig 15 százalékos adósávot vezetnének be náluk. A törvényjavaslat szerinte azt igazolja, hogy társadalompolitikai célokat nem lehet egykulcsos adóval megvalósítani.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×