eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Nem mentek el a kormánypártok az Országgyűlés rendkívüli ülésére

Emiatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet szerda este, a "rendes" ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.

A DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd két határozati javaslatot tárgyalt volna meg: "a koronavírus-járvány elleni oltások beadása kapcsán kialakult káosz megszüntetéséről" és "a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről" szóló közös ellenzéki előterjesztést.

A napirend elfogadásáról döntő gépi szavazáson kiderült, hogy az ülésteremben mindössze 41 - ellenzéki - képviselő tartózkodott a 199-ből. A kezdeményező ellenzékből 13-an nem mentek el, a függetlenekből pedig 11-en.

Az ülést megelőzően a Fidesz-frakció jelezte: "nem asszisztál a baloldal oltásellenes kampányához", és a kormány is távolmaradásáról tájékoztatott, jelezve, a kezdeményezést kampányakciónak tartja.

A napirend előtti felszólalások

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) megköszönte az egészségügyi és szociális dolgozóknak a járvány elleni védekezésben végzett munkát, az elhunytak hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezte ki. Bírálta a kormány járvány elleni intézkedéseit, és azt is, hogy a "hatalom emberei" Dubajba és a Maldív-szigetekre "utazgatnak". Kijelentette: az emberek azt várják el a kormány képviselőitől, hogy mutassanak példát, tartassák és tartsák be a szabályokat, ne kivételezzenek "a haverokkal". Azt is követelte, hogy kompetens miniszter irányítsa a járvány elleni védekezést.

Keresztes László Lóránt az LMP-frakció nevében szintén köszönetet mondott a járvány elleni védekezésben résztvevőknek, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Döbbenetesnek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nem vesznek részt a rendkívüli ülésen. Hangsúlyozta: az ülést azért kezdeményezték az ellenzéki frakciók, hogy megtárgyalják a kormány "alkalmatlan" járványügyi intézkedéseit, és felszólítsák a kabinetet, hogy állítsa le a felesleges "gigantikus beruházásokat", és a felszabaduló milliárdokat valódi munkahelyteremtésre fordítsa.

Varju László (DK) azt mondta, sajnálja, hogy üresek a fideszes padsorok, mert egy olyan ügy miatt hívták össze az ülést, aminél ma nincs fontosabb. Szerinte a tömeges oltás megszervezése meghaladta a kormány képességeit, és ez ügyben vizsgálatot, a felelős megnevezését sürgette. Követelte, hogy a kormány nyolc napon belül hozza nyilvánosságra az "állítólag létező, bár soha nem látott" oltási tervét, emellett tisztázza, hogy kiket tekint krónikus betegnek, milyen foglalkoztatási csoportokat tekint veszélyeztetettnek.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, a kormány nem védekezik, csak az érdekli, hogy versenyeket nyerjen, még ha ez emberéletekbe kerül is. Szerinte a kormánynak nem fontosak a gyerekek, akik lassan egy éve vannak "bezárva", de a pedagógusok sem, mert a koronavírussal fertőzött tanároknak nem biztosítják a százszázalékos táppénzt.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a magyar munkavállalók és vállalkozók elárulásával vádolta a kormányt. Arról beszélt, hogy a kormány "mikroszkopikus", a dolgozók alig 5 százalékát érintő csomagot dolgozott ki a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben, de szerinte a munkáltatókat, a kisvállalkozókat is elárulta a kabinet. Eközben Ausztriában vagy Németországban a kieső bér több mint 80 százalékát juttatják a bajba kerülteknek - mondta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×